Cum sa reactionezi cand copilul ia o nota proasta

Cum sa reactionezi cand copilul ia o nota proasta

Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii si adolescenti

Copilul tau tocmai a venit de la scoala cu o nota proasta. Daca aceasta situatie a devenit un obicei, este cazul sa te intrebi de ce se intampla si cum poti indrepta lucrurile. Am vorbit despre cauzele care duc la o performanta scolara scazuta intr-un alt articol.

Sa presupunem ca, in general, performanta copilului tau este buna, si notele proaste apar doar ocazional. Cum este bine sa procedezi? Sa il pedepsesti sau nu? Sa il ierti “de data asta”? Iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta:

  • In primul rand, pastreaza-ti calmul. Pana nu intelegi ce s-a intamplat, nu are sens sa reactionezi. Observa cu atentie care este starea emotionala a copilului tau cand iti da vestea cea proasta. Daca se simte speriat sau vinovat, nu mai trebuie sa pui si tu “paie pe foc”, ridicand tonul, certandu-l sau pedepsind-ul. Data viitoare s-ar putea sa nu-ti mai spuna. Daca pare indiferent, neafectat, e clar ca ceva nu functioneaza bine in sistemul lui intern de motivatie. Voi vorbi despre aceasta situatie speciala intr-un material separat.
  • Arata-te intristat si surprins si cere-i copilului tau sa iti explice unde a gresit, dar si cum ar fi trebuit sa faca pentru a fi corect. Este important acest pas pentru a evita greseli viitoare similare, dar si pentru a reabilita incredera in sine a copilului. Copiii pot invata foarte mult din greselile lor. Exersati impreuna si alte probleme similare, pentru a te asigura ca a inteles cu adevarat ce anume a gresit. Pe tot parcusul discutiei, fii calm si suportiv .
  • Asigura-te ca nu sunt si alte cauze care ar fi putut afecta performanta copilului: daca a dormit suficient, daca se simte bine, daca nu s-a intamplat ceva, acasa sau la scoala, care sa ii distraga atentia sau sa il afecteze pe termen scurt.
  • Ar fi util sa faci o vizita la scoala, sa afli si parerea cadrului didactic despre ce s-a intamplat. In felul acesta, copilul va vedea ca dai prioritate situatiei si o tratezi cu seriozitate. Ii vei crea perceptia ca notele lui chiar conteaza pentru tine! Discuta cu copilul tau ce ai aflat de la scoala si trageti concluziile impreuna.
  • Ofera-te sa il ajuti pentru a nu se repeta situatia. Lasa-l pe el sa propuna cum si la ce lectii te-ai putea implica. In felul acesta, poti vedea unde se simte el nesigur pe fortele proprii.
  • In niciun caz nu oferi recompense materiale pentru reabilitarea performantei! Ca de exemplu, “daca data viitoare vii cu 10 / FB, iti cumpar jocul pe care l-ai cerut”. Notele bune se iau pentru satisfactia si beneficiul personal si bucuria parintilor, nu pentru cadouri.
  • Nu stabili pedepse de genul “de acum incolo faci cate 10 exercitii in plus in fiecare zi pana vii cu o nota buna”. Temele nu trebuie sa fie folosite pe post de “sperietoare” si pedeapsa. Copilul invata atunci cand o face cu placere si bucurie, nu cu sabia deasupra capului. Daca procedezi asa, sa nu te miri ca va ura in curand scoala si temele.
  • Daca impreuna cu copilul ati ajuns la concluzia ca nota proasta se datoreaza oboselii, stat-ului mult la calculator sau televizor si neglijarii lectiilor, revizuieste-i programul zilnic .

 

Publicat de: KidSpots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.