Ce este evaluarea psihologica clinica?
Evaluarea psihologica clinica adreseaza o gama larga de tulburari psihiatrice si este foarte utila atat in vederea formularii diagnosticului cat si pentru construirea programelor terapeutice si masurarea progresului inainte, in timpul si dupa tratament sau interventie psihoterapeutica.
Spre deosebire de evaluarea neuropsihologica, in care este masurata functionarea cognitiva in arii specifice (atentie, memorie, rationament, limbaj, etc), evaluarea psihologica clinica se axeaza pe aspectul afectiv-emotional si comportamental, fiind utila diagnosticului psihiatric.
Evaluarea directa a pacientului de catre psiholog dureaza aproximativ o ora si jumatate / sedinta, fiind necesare intre 1 si maximum 3 sedinte (in zile separate!), in functie de complexitatea cazului. Numarul de sedinte necesar este stabilit la prima intalnire cu psihologul, in functie de caz. Sunt aplicate teste psihologice clinice specifice (chestionare, teste cognitive), selectate in functie de motivul pentru care se solicita evaluarea. Atat pentru copii cat si pentru adulti este necesara completarea unor chestionare si de catre apartinatori sau persoane apropiate, si cadre didactice (in cazul copiilor).
Intrucat volumul de informatii este mare, scorarea si interpretarea rezultatelor la teste va fi facuta separat, necesitand inca aproximativ 2-3 ore, iar raportul de evaluare va fi comunicat ulterior parintilor / pacientului (pe email sau whatsupp). In cazul in care pacientul/parintii doresc explicatii detaliate asupra rezultatelor la evaluare si recomandari de interventie ulterioara, se pot programa pentru o sedinta separata de consiliere psihologica (o ora).
Rapoartele de evaluare ofera o masura obiectiva si precisa a aspectelor si proceselor psihice masurate.
Serviciul include evaluarea psihologica clinica a:
- Personalitatii
- Starii emotionale si afective
- Profilului comportamental
- Functionarii adaptative
- Functionarii cognitive
- Perceptia subiectiva a calitatii vietii, a sanatatii fizice si mentale
In cazul copiilor si adolescentilor, evaluarea psihologica clinica este utila in diagnosticul psihiatric al:
- Intarzierilor in dezvoltarea psihomotorie 0-6 ani
- Tulburarilor de neurodezvoltare: limbaj si comunicare, functionare cognitiva, tulburarea de hiperactivitate/inatentie (ADHD), tulburarilor de spectru autist etc.
- Tulburarilor de comportament
- Tulburarilor afectiv-emotionale (anxietate, fobii, ticuri, depresie etc)
In cazul adultilor, evaluarea psihologica clinica este utila in diagnosticul psihiatric al:
- Tulburarilor anxioase, obsesiv-compulsive, tulburarilor de afect si dispozitie (ex: depresie)
- Tulburarilor de personalitate
In procesul de evaluare sunt folosite instrumente psihologice standardizate (scale, teste, chestionare) si validate stiintific, fiind concepute de specialisti de renume si utilizate de profesionistii in domeniul psihologiei din intreaga lume. Testele psihologice sunt adaptate cultural si normate pe populatia romaneasca, oferind astfel certitudinea validitatii si relevantei rezultatelor.
Pregatirea pentru evaluarea psihologica
- Alocati timp suficient pentru evaluare (intre 1 si 3 sedinte a cate 90 minute, in zile separate) si completarea separata a chestionarelor (inca aproximativ o ora). Numarul de sedinte necesar este stabilit la prima intalnire cu psihologul, in functie de caz
- Odihniti-va bine in noaptea precedenta si luati un mic dejun sau pranz usor
- Luati-va medicatia asa cum a fost prescrisa de medicul dvs
- Daca purtati ochelari de vedere sau proteza auditiva, asigurati-va ca le aveti la dvs
- Aduceti cu dvs. toate documentele medicale, inclusiv alte evaluari psihologice daca aveti
- Veniti insotit/a de cel putin un membru al familiei care va cunoaste bine si care poate oferi informatii obiective despre comportamentul si functionarea dvs cognitiva
- In cazul copiilor, aduceti documente scolare (caiete, desene) sau filmulete cu momente variate si relevante din viata lor (cand se joaca, vorbesc, socializeaza etc), si chiar jucaria preferata pentru a reduce nivelul de anxietate al acestora; daca dispuneti de evaluari educationale (ex: rapoarte de evaluare de la gradinita sau scoala), aduceti-le cu dvs
- Copiii mici care nu pot sta nesupravegheati trebuie insotiti de minimum doua persoane adulte, pentru a permite psihologului sa poarte o discutie separata de ~ 15-20 minute (interviul de anamneza la inceputul consultatiei) cu persoana adulta de referinta (de regula, unul dintre parinti).