Cum sa crestem copii cu un simt al umorului sanatos

Cum sa crestem copii cu un simt al umorului sanatos

Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii si adolescenti

Copiii cu un bun simt al umorului sunt mai protejati emotional in fata greutatilor vietii, incluzand situatiile de esec, respingere, pierdere sau nedreptate. Simtul umorului este un indiciu important al unei bune inteligente emotionale. Copiii care stiu sa glumeasca si sa vada partea amuzanta a lucrurilor sunt mai optimisti, fericiti, mai sanatosi, au o stima de sine buna si reusesc sa isi rezolve mai usor problemele in relatiile cu ceilalti. Astfel, acesti copii reusesc sa:

  • Fie spontani, naturali si mult mai credibili sau convingatori fata de ceilalti
  • Vada lucrurile din mai multe perspective
  • Inteleaga subtilitatile de comunicare mult mai usor, trecand dincolo de “suprafata” lucrurilor
  • Sa se bucure de lucrurile simple
  • Sa nu dramatizeze prea mult intr-o situatie defavorabila, depasind-o mult mai usor

Avantajele copiilor care au un simt al umorului dezvoltat nu se opresc aici. Ajunsi la varsta scolara si la adolescenta, acestia:

  • Sunt mult mai populari in grupul lor de prieteni
  • Sunt mult mai putin frecvent victime ale ironiilor, hartuirii sau respingerii de catre ceilalti (asa numitul bullying)
  • Sunt mai protejati in fata dezechilibrelor emotionale precum anxietatea sau depresia
  • Isi revin mult mai repede dupa un esec

Deci, cum sa ii ajutam pe copii sa aiba un bun simt al umorului?

Nu trebuie sa asteptam un eveniment important sau o comedie buna pentru a rade. Ne putem amuza de lucrurile marunte, de zi cu zi, propriile greseli, ideile mai putin inspirate pe care le avem, ceea ce vedem la televizor, pe internet sau pe strada (ocaziile de amuzament sunt destule!). Spre exemplu, in loc sa ne aratam enervarea atunci cand gresim sau nu reusim sa facem ceva asa cum ne-am dorit, ne putem auto-ironiza si auto-consola, spre exemplu: “hai ca puteam si mai rau de atat” sau “cine nu munceste, nu greseste!”. Capacitatea de auto-consolare in situatiile critice este esentiala pentru mentinerea unui bun echilibru emotional si copiii invata de la noi, parintii, acest lucru!

Este foarte important sa nu radem de greselile copilului, de comportamentul sau de infatisarea acestuia pentru a nu-i afecta stima de sine si increderea in propria persoana. Putem insa minimiza frustrarea copilului atunci cand greseste sau se afla intr-o situatie dificila, ajuntandu-l sa vada partea buna a lucrurilor.

Este necesar sa abordam o atitudine optimista in situatiile dificile. Cu putina bunavointa, putem specula fiecare moment mai greu pentru a face “haz de necaz”. Evident, nu includem aici situatiile de viata cu adevarat nedorite si dramatice.

Atunci cand copilul se straduieste sa faca sau sa spuna ceva hazliu, sa ii aratam ca ne-a trezit interesul si ne-a starnit amuzamentul. Atentie insa sa nu exageram cu rasetele false, de dragul incurajarii copilului! Este bine sa fim naturali si sinceri pentru a-i oferi copilului o buna masura de evaluare a simtului umorului.

Ar fi bine sa ne facem timp si sa vizionam impreuna cu copilul materiale video amuzante (internetul este plin!), la care sa radem cu pofta, sau sa citim bancuri bune (potrivite varstei copilului). Chiar daca micutul nu intelege pe deplin subtilitatile glumelor citite, el se va bucura si va rade de amuzamentul parintelui sau si va fi fericit sa fie partas la aceasta emotie, invatand sa se bucure de lucrurile simple.

Putem sa ii povestim copilului situatii speciale din viata noastra in care fie ne-am distrat copios, fie am facut diverse prostioare sau greseli, sau am fost ridicoli, facand “haz de necaz”. Copilul va invata ca, oricand de neplacuta ar fi o situatie la un moment dat, o poate privi si cu alti ochi.

Atunci cand copilul face glume mai putin inspirate in care jigneste sau umileste pe cineva, sau foloseste cuvinte, gesturi si atitudini nepotrivite, trebuie sa avem o atitudine serioasa si sa descurajam acest stil de amuzament. Umorul de acest tip este in dezavantajul copilului intrucat – mai devreme sau mai tarziu – se va intoarce impotriva lui.

Publicat de: Kidspots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.