Vacanta fara plictiseala
Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii si adolescenti
Ce va face copilul tau in vacanta? Este intrebarea care framanta mintile multor parinti in aceste zile. Printre norocosi – din ce in ce mai putini, din pacate - se numara cei care au bunici sau rude la tara. Acolo timpul se umple usor cu toate oportunitatile minunate pe care le ofera joaca libera in mijlocul naturii. Alti copii au ocazia de a petrece doua saptamani cu parintii, in concediul de familie, sau cateva zile intr-o tabara. Mai raman insa multe saptamani in care “nu au nimic de facut”… Inevitabil, se instaleaza plictiseala si, la fel de inevitabil, calculatorul, tableta si televizorul devin principalele mijloace de omorat timpul. Cum ii putem ajuta pe copii sa isi invinga aceasta stare si sa nu cada in capcana dependentei de gadgeturi?
Pentru copiii mai mici, am oferit cateva sugestii de activitati intr-un articol anterior. In cazul celor peste 10-12 ani, gradul de dependenta de prezenta unui adult scade semnificativ. Totusi, nu toti copiii au capacitatea, la aceasta varsta, de a lua “decizii intelepte” de umplere a timpului, asa ca este inca indicat ca timpul liber sa le fie organizat de un adult. Iata cateva sugestii:
- Activitati de voluntariat. Desi exista, din fericire, din ce in ce mai multe optiuni oferite de ONG-uri, nu trebuie neaparat ca aceste activitati sa fie formal organizate! Daca gasiti inca doi-trei colegi de clasa sau vecini de bloc disponibili, ii puteti mobiliza sa ajute persoanele in varsta din cartier la cumparaturi, sa amenajeze un spatiu verde sau sa organizeze activitati distractive pentru copiii mai mici. Sentimentul de a fi utili celorlalti merita pe deplin efortul!
- Implicarea in activitati casnice. Vacantele sunt momente foarte bune pentru a creste responsabilitatea si autonomia personala a copiilor. Stabiliti zilnic o lista de “to do”: cumparaturi, curatenie, reamenajari, mici “comisioane” catre rude sau prieteni, etc.
- Faceti impreuna cu copiii lista muzeelor sau obiectivelor turistice de vizitat, precum si lista evenimentelor culturale si artistice disponibile in oras si stabiliti traseul de deplasare cu mijloacele de transport in comun. Implicati si alti colegi sau prieteni si oferiti-le si placerea de a merge impreuna la o pizza in oras dupa atingerea obiectivelor. Cereti-le sa faca fotografii sau filmulete interesante cu ce i-a impresionat pe care apoi sa vi le prezinte sub forma de “documentarul zilei” sau chiar sa faca scurte reportaje pe diverse teme.
- Organizati concursuri de fotografii. Cereti-le sa observe si sa imortalizeze in deplasarile lor prin oras lucruri amuzante, situatii inedite, cladiri interesante, scene din natura etc
- Dati-le copiilor proiecte de invatare si provocati-i sa fie cat mai creativi. Spre exemplu, le puteti cere sa pregateasca si sa sustina apoi in fata dvs si, eventual, a altor cunoscuti, o prezentare despre istoria orasului sau orice alt subiect potrivit varstei si intereselor lor. Se pot informa de pe internet, direct “pe teren” sau din carti, la biblioteca, si pot folosi diverse materiale, fotografii, filme sau pot face o prezentare in PowerPoint. Rasplatiti creativitatea si ingeniozitatea!
- Organizati campionate de joc de carti (sau alte jocuri de strategie – oferta librariilor este foarte variata!). Schimbati gazda prin rotatie si cereti-le copiilor sa pregateasca mici gustari si prajiturele pentru a-si impresiona musafirii.
Implicati in aceste activitati, pe cat posibil, si alti copii de varsta similara, stabilind din timp cu parintii acestora un program. Decat sa se plictiseasca fiecare separat, este de preferat sa petreaca timpul impreuna, distrandu-se.
Daca in ciuda eforturilor si ideilor voastre copiii inca se plang de plictiseala si nu manifesta interes pentru nimic altceva in afara gadget-urilor, este momentul sa ii lasati sa simta cu adevarat ce inseamna sa te plictisesti. Cateva zile fara activitati, internet, telefon si cablu TV ar trebui sa fie suficiente pentru a trezi energia copiilor coplesiti de neputinta de a-si umple timpul cu amintiri frumoase.
Publicat de: Kidspots