Psihologul este absolvent al Facultatii de Psihologie, iar psihiatrul este absolvent al Facultatii de Medicina Generala, cu rezidentiat in Psihiatrie. In timp ce psihiatrul este specializat in patologia psihicului uman si tratamentul medicamentos al tulburarilor psihice, psihologul detine competentele pentru a face evaluare (testare) psihologica, consiliere psihologica si diferite interventii atat cu scop preventiv cat si terapeutic pentru orice categorie de problematici ale psihicului si comportamentului uman.
Psihoterapeutul este o persoana calificata in utilizarea unei anumite metode de psihoterapie avizata de Colegiul Psihologilor din Romania si poate fi atat absolvent de Psihologie, cat si absolvent al unei facultati inrudite acesteia (Medicina –Psihiatrie, Teologie, Pedagogie, Filosofie, Asistenta Sociala) cu conditia completarii studiilor superioare cu o formare specifica in metoda psihoterapeutica aleasa. Cu alte cuvinte, orice psiholog poate fi si psihoterapeut, dar un psihoterapeut nu este obligatoriu sa fie psiholog, ci poate avea studii superioare intr-o profesie inrudita Psihologiei, completate cu o specializare in psihoterapie. Este bine de stiut ca un psihoterapeut poate oferi servicii de psihoterapie numai in metoda in care s-a format si s-a acreditat si nu in orice metoda.
Atat psihologul cat si psihoterapeutul trebuie sa fie acreditati de Colegiul Psihologilor din Romania prin eliberarea atestatului de libera practica in specializarea in care s-au format. Poti verifica daca un psiholog sau psihoterapeut este acreditat, precum si in ce specializare sau metoda terapeutica detine competente, in Registrul Unic al Psihologilor din Romania publicat pe www.copsi.ro.
Psiholog, psihiatru, psihoterapeut. Care este diferenta?