Alegerea unui specialist pentru copilul tau este o sarcina dificila mai ales cand vorbim despre ceva atat de sensibil cum este sufletul. Intrucat copiii, mai ales cei mici, nu au inca puterea de a discerne si de a analiza critic, este extrem de important sa stii pe mana cui dai sufletul copilului tau si responsabilitatea alegerii corecte sta pe umerii tai. In alegerea unui psiholog, conteaza nu numai “chimia” dintre copil si specialist cat mai ales formarea profesionala si competentele pe care le detine psihologul. In plus fata de a sti cum sa ajunga la sufletul copilului, psihologul trebuie sa fie pregatit profesional pentru a identifica sursa problemei micutului tau si a interveni corect pentru remedierea acesteia.
Ce trebuie sa verifici atunci cand cauti un psiholog pentru copii?
Sunt necesare cateva conditii pentru ca un psiholog sa aiba dreptul legal de a oferi servicii de psihologie pentru copii:
- Sa fie acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania si sa aiba atestat de libera practica valabil (poti verifica aceste indeplinirea acestor conditii in Registrul Unic al Psihologilor de pe copsi.ro)
- Sa fi urmat cursuri de formare profesionala in metode de evaluare, consiliere, interventie sau psihoterapie specifice pentru copii si familie
- Sa detina licente de utilizare a probelor de evaluare psihologica adresate copiilor (chestionare, teste psihologice, etc).
In plus, inainte de a incepe colaborarea cu un psiholog, este obligatoriu sa primesti de la acesta informatii concrete despre instrumentele utilizate in evaluare si despre obiectivele si metodele folosite in consiliere sau terapie. Mai exact, trebuie sa iti fie foarte clar cu ce anume va fi copilul tau evaluat (instrumentele), ce anume se doreste a fi imbunatatit prin terapie (obiectivele), cum anume (metoda) si cat va dura (aproximativ).
Mai este important de stiut ca intr-o evaluare psihologica este obligatoriu sa fie folosite minim doua probe (teste) pentru care psihologul detine licente de utilizare de la un furnizor acreditat din Romania. Corectitudinea unei evaluari depinde de validitatea si credibilitatea instrumentelor folosite.
In toate cazurile, este bine sa te informezi si sa verifici daca metoda de evaluare, consiliere sau psihoterapie practicata de un psiholog este fundamentata stiintific si se adreseaza nivelului de varsta si problemei specifice a copilului tau. Aceasta presupune ca exista studii care atesta eficacitatea metodei respective intr-o anumita problematica din categoria de varsta respectiva iar testele utilizate in evaluare sunt adaptate cultural si etalonate pe populatia Romaniei. Din fericire, internetul este plin de informatii utile in acest sens, in special daca utilizezi in cautare o limba de circulatie internationala.
Cate feluri de psihologi pentru copii exista?
Psihologii specializati sa lucreze cu copiii pot fi:
- psihologi clinicieni, axati pe problemele de sanatate mintala
- psihologi educationali si scolari, dedicati problematicilor legate de scoala si invatare
- logopezi si psihopedagogi, care lucreaza cu copii cu cerinte educationale speciale
- consilieri si psihoterapeuti, formati intr-o metoda terapeutica adresata copiilor si familiei.
Poti afla care sunt competentele si cerintele de calificare corespunzatoare fiecarei specializari in psihologie in Standardele de Calitate ale profesiei de psiholog publicate pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania (www.copsi.ro).
Cum alegi un psiholog pentru copilul tau?