Sursa: KidSpots
Fiecare parinte isi doreste un copil care sa fie capabil sa isi faca temele singur, repede si bine. Nu ar fi minunat ca atunci cand vii seara acasa sa nu mai ai nimic de facut in aceasta privinta? Unii copii chiar reusesc sa atinga acest standard. De obicei, sunt aceia care au fost responsabilizati pentru propria lor existenta, fiind obisnuiti de mici sa isi poarte de grija (desigur, la un nivel corespunzator fiecarei etapa de varsta), fara ca pentru aceasta sa fi primit recompense speciale. Au inteles ca ceea ce li se intampla, bine sau rau, depinde in mare masura de ei insisi. Cu alte cuvinte, au devenit autonomi si automotivati.
Alti copii au inca nevoie de o instanta externa care sa le puna ordine in ganduri si viata. Lor trebuie sa le aminteasca cineva permanent ce, cum si cand au de facut. Fiind hiperprotejati si, uneori, cocolositi, nu si-au format mecanismele de motivatie interna care sa ii impinge de la spate pentru a-si indeplini obligatiile. Motivatia lor este predominant externa, si “rotitele” se pun in miscare numai daca exista o recompensa buna de castigat, sau o pedeapsa serioasa de evitat.
Cum iti poti ajuta copilul sa isi asume obligatiile scolare si sa devina independent? Iata cateva sfaturi utile, cu mentiunea ca, la inceput, copilul tau va avea nevoie sa il impingi de la spate si sa il verifici. Ce ai “construit” in cativa ani nu se poate schimba peste noapte!
- Incepe cu sursa problemei: abilitatile lui de autonomie personala! Responsabilizeaza-l in toate lrucrurile marunte care tin de propria lui persoana: sa manance si sa se imbrace singur, sa isi faca ordine in camera, sa aiba grija de lucrurile lui si sa te ajute in treburile marunte ale casei.
- Evita sa ii promiti sau sa ii oferi recompense materiale de orice fel (inclusiv timp suplimentar pe tableta) pentru conformare. Lauda-l si arata-i cat este important pentru tine ca el sa se descurce singur
- Stabileste impreuna cu el programul zilnic cu toate activitatile, de dimineata pana seara, si afiseaza-l la loc vizibil. Imparte timpul de lectii in mai multe etape (timpul alocat fiecarei etape depinde de varsta copilului). Asigura-te ca respecta acest program
- Nu exagera cu timpul alocat temelor! Mai bine sa se duca cu tema incomplet facuta decat sa il aduci la epuizare. Lectiile nu trebuie sa devina un chin! Va suporta consecinta logica a situatiei (un calificativ slab primit de la “Doamna”) si data viitoare va evita sa ajunga in aceeasi situatie.
- Discuta cu el in fiecare zi cand vine de la scoala si stabiliti ce are de facut pana vii tu acasa (pentru aceasta poti aloca 5 - 10 minute de discutie telefonica)
- Ofera-i sansa sa puna intrebari inainte de a-si incepe singur lectiile. Asiguta-te ca a inteles corect ce are de facut si nu merge intr-o directie gresita.
- Propune-i sa faca singur lectiile mai usoare, urmand ca pe cele mai grele sa le faceti impreuna. Lasa-l pe el sa decida care sunt cele grele si care sunt cele usoare, apoi alegeti impreuna ce va face singur
- Stabileste impreuna cu el care sunt asteptarile tale pentru fiecare zi: spre exemplu, “astazi imi doresc sa faci singur 3 din 6 exercitii”. Incepe cu obiective mici, dar provocatoare. Sarbatoriti succesele prin activitati placute petrecute impreuna.
- Ajuta-l cand nu intelege sau greseste. Asigura-te ca a inteles de ce a gresit si si-a corectat strategia. Un copil frustrat devine blocat emotional.
- Nu in ultimul rand, odata ce ai pornit pe acest drum, fii consecvent!