Strategii pentru educarea tolerantei la frustrare la copii

Strategii pentru educarea tolerantei la frustrare la copii

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

  • Stabiliti cu copilul o procedura de temperare atunci cand este prea nerabdator sa faca sau sa obtina ceva si da semne de frustrare sau de enervare. Spre exemplu, cereti copilului sa numere rar pana la 3 sau inspire adanc de 3 ori (cresteti numarul in functie de varsta si toleranta copilului). Ii spuneti explicit: “am inteles ce doresti, hai sa asteptam putin impreuna”, aplicati procedura de mai sus si apoi ii multumiti pentru ca a asteptat. Abia dupa ce s-a linistit ii satisfaceti cerinta. La inceput, faceti impreuna cu el acest lucru pentru a-l ajuta sa se calmeze.
  • Ajutati copilul sa se calmeze atunci cand simtiti ca se enerveaza, facand exercitii de respiratie cu el. Aceste exercitii pot fi facute tinand copilul in brate pe la spate, lipit de pieptul dumneavoastra, si inspirand-expirand rar impreuna cu el. Sau puteti sa tineti manuta lui pe abdomen pentru a-i permite sa vada si sa simta cum se ridica si coboara manuta atunci cand respirati.
  • Conditionati satisfacerea unei cerinte a copilului de executarea altei sarcini de catre acesta (ex: “ Iti dau voie sa te joci cu trenuletul dupa ce strangi jucariile de pe jos”).
  • Atunci cand copilul se confrunta cu o dificultate si se frustreaza, reactionand nepotrivit, ajutati-l intai sa se calmeze si abia apoi discutati cu el despre cum ar fi putut proceda altfel pentru a-si rezolva problema. Exersati cu el comportamentul de inlocuire prin “reconstituirea scenei”. Ajutati-l sa isi rezolve problema si laudati-l pentru ca a fost calm si a folosit strategia corecta. Atunci cand copilul se simte inconfortabil sa discute despre el, folositi papusi pentru a simula situatia respectiva, discutand la persoana a III-a despre cum ar fi putut papusile sa se comporte intr-o situatie similara.
  • Stabiliti cu copilul o lista de comportamente de calmare la care sa apeleze atunci cand simte ca se enerveaza sau isi pierde rabdarea. Ajutati-l sa identifice ce activitati sau lucruri il ajuta sa se calmeze. Spre exemplu, pe unii copii ii ajuta sa alerge sau sa care ceva greu, altii se simt bine daca strang in mana o mingiuta sau deformeaza o bucata de plastilina, pe altii ii ajuta sa loveasca cu mainile intr-o perna etc. Amintiti-i ori de cate ori se enerveaza ca are “trusa de ajutor” de activitati la care poate apela.
  • Construiti impreuna cu copilul un termometru mare pe care sa il puteti afisa undeva, cu gradatii de la albastru (calm) catre rosu (extrem de furios). Puteti folosi si smiley-face-uri adecvate pentru a defini emotiile asociate gradatiilor de pe termometru. Cereti-i copilului sa va arate pe termometru cam pe unde se situeaza emotiile lui atunci cand simtiti ca se enerveaza sau este frustrat de ceva. Discutati cu el referitor la cum ar putea proceda pentru a scadea gradatia pe termometru.

Publicat de: KidSpots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.