Strategii de parenting pentru copilul agresiv
Monica Bolocan, psiholog pentru copii
Agresivitatea este un comportament frecvent intalnit la copiii mici, fiind un mod de manifestare normal al emotiilor si al frustrarilor, in anumite limite. Toti copiii au, din cand in cand, unele “iesiri” agresive, in special atunci cand trebuie sa-si imparta resursele (atentia si dragostea parintilor, jucariile, obiectele personale etc) cu alti copii si in special cu fratii. Despre cauzele agresivitatii la copii am mai vorbit intr-un alt articol. Aceste manifestari comportamentale ar trebui sa se reduca in frecventa si intensitate dupa varsta de 4-5 ani, cand copilul capata un autocontrol mai bun al emotiilor si isi poate exprima verbal frustrarile. In anumite conditii, agresivitatea copilului devine o provocare atat pentru sine cat si pentru intreaga sa familie, necesitand ajutor specializat, psihologic sau chiar psihiatric.
In toate cazurile, este bine ca, inca de la primele semne de manifestari agresive, fizice sau verbale, ale copilului, parintii sa reactioneze imediat pentru a nu lasa acest tip de comportament sa se transforme intr-un obicei. Primul pas este acela de a intelege corect de ce se comporta copilul astfel, mai exact:
- De ce apeleaza copilul la agresivitate ca mod de manifestare? Este o metoda de a-si rezolva o problema? Cu alte cuvinte, are agresivitatea un rol functional, copilul urmarind obtinerea unui beneficiu, material sau emotional? Sau este doar o reactie ca urmare a unei frustrari? Este copilul initiator (exemplu: este agresiv cand doreste un obiect al altui copil si il ia cu forta) sau reactioneaza astfel pentru a-si apara un interes (exemplu: copilul devine agresiv cand un alt copil incearca sa ii ia jucaria)?
- Cand apeleaza copilul la comportamente de tip agresiv? Care sunt contextele de viata in care apar cel mai frecvent astfel de comportamente si fata de cine (persoana) sau ce (obiecte, jucarii etc)? Exista perioade de timp cand apar mai des reactiile agresive (spre exemplu, seara, cand copilul este obosit, sau in week-end, cand copilul petrece mai mult timp cu parintii asu bunicii)? Poate fi identificat vreun element comun intre situatiile in care apare un astfel de comportament, atat inainte, in timpul cat si dupa manifestarea agresiva? Despre analiza functionala a unui comportament problematic am mai vorbit si in alt articol.
- Cum se manifesta copilul in astfel de momente? Are iesiri bruste, impredictibile, sau exista o escaladare treptata a tensiunii? Este coerent, are un minim de autocontrol sau devine haotic si incontrolabil? Pot fi anticipate iesirile lui agresive? Cum si in ce conditii se linisteste copilul?
- Ce metode de disciplinare au fost folosite in trecut pentru astfel de comportamente? Cum au functionat si ce reactii a avut copilul?
Este important sa aflati raspunsul corect la aceste intrebari pentru a alege strategia de disciplinare potrivita copilului si contextului sau de viata. De cele mai multe ori, agresivitatea copilului devine o problema care urmare a modului gresit in care parintii au reactionat inca de la primele semne ale manifestarii acesteia.
Publicat de: KidSpots