Sfaturi utile pentru problemele de invatare ale copiilor
Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii
Multi copii se “lupta” cateodata cu temele. Pentru unii dintre ei, poate fi doar ceva temporar, care se rezolva depunand un efort suplimentar. Pentru altii, in schimb, aceste lupte dureaza mult mai mult si duc la frustrare, rezultate slabe la scoala, si, in timp, la sentimentul de ura fata de scoala si invatatura.
Cateodata parintii unui copil cu probleme de invatare se tem ca acesta nu este suficient de inteligent, dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Intr-adevar, inteligenta explica mare parte din reusita scolara, insa exista multi alti factori care o influenteaza la fel de mult. Muti oameni au dificultati de invatare care nu tin de nivelul lor de inteligenta – normal, dealtfel - ci de anumite probleme specifice de procesare a informatiei auditive sau vizuale in creier, inclusiv probleme de atentie, memorie, sau alte functii cognitive importante in procesul invatarii. Tocmai de aceea, acest tip de probleme poarta numele de “tulburari specifice de invatare”. Sunt numeroase exemple de oameni de stiinta, de afaceri sau chiar actori celebri pentru care scoala a fost un chin! Cercetarile arata ca elevii care isi depasesc dificultatile specifice de invatare cu ajutorul unor metode si tehnici ajutatoare pot deveni oameni de succes.
Problemele de invatare pot avea multe cauze. Unii copii au probleme specifice de memorie, pe cand altii au dificultati in a selecta cele mai importante sau relevante informatii pe care le citeste sau le spune profesorul la clasa, sau nu inteleg aproape nimic din textul pe care tocmai l-au citit ei insisi perfect. De asemenea, copiii pot avea pur si simplu obiceiuri proaste, ineficiente de a invata, de a-si organiza timpul de studiu si informatia. Motivatia scazuta, dar si problemele emotionale, ca de exemplu anxietatea si depresia, duc adesea la probleme de concentrare si, in consecinta, au impact negativ in invatare.
Pe scurt, cauzele care pot duce la rezultate scolare scazute pot fi:
- Tulburari specifice de invatare, denimite dislexie, disgrafie, discalculie (ca de exemplu problemele de scris/citit, calcul si rationament matematic), determinate de anumite deficite de procesare vizuala, auditiva, de atentie, memorie, perceptie, limbaj etc
- Prezenta unor probleme emotionale si comportamentale, cum ar fi anxietatea, depresia, hiperactivitatea, etc
- Conditii de mediu nefavorabile, prezente adesea in familiile conflictuale, destramate sau cu statut socio-economic scazut, dar si in familiile care adopta un stil parental ineficient
- Strategii ineficiente de invatare
Ca parinte, joci un rol foarte important si poti influenta direct performanta scolara a copilului tau. In primul rand, trebuie sa te implici. Este primordial sa intelegi exact care sunt cauzele care il fac pe copilul tau sa aiba probleme cu invatatura pentru a putea lua masurile corecte. Ce ai de facut? Iata cativa pasi important care te vor ajuta sa intelegi mai bine problemele copilului tau:
- Poarta o discutie calma, deschisa, cu copilul tau, fara a-l critica, fara a-l judeca. Incearca sa intelegi ce il framanta, ce ii place, dar mai ales ce nu ii place la scoala. Fa temele impreuna cu el, observa-l cu atentie si incearca sa intelegi unde greseste. Intocmeste o lista detaliata cu problemele pe care le intampina, cat mai specific si mai concret posibil. De exemplu, daca are probleme la matematica, incearca sa-ti dai seama daca greseste la calcule sau la rationamentul pe care il aplica in rezolvarea problemelor, sau daca sunt afectate abilitatile aritmetice sau cele de geometrie.
- Lungul drum catre succes incepe, totusi, … la scoala! O discutie cu cadrul didactic poate aduce multa lumina. In plus, pentru a face o schimbare, ai nevoie cu siguranta de sprijinul si implicarea acestuia, asa ca cere o consultatie si pune intrebari cat mai detaliate pentru a intelege exact care sunt problemele. Alege-ti o singura tema pentru discutie, cea mai importanta (de exemplu, performanta scazuta la matematica). Fa-ti o lista cu informatiile oferite de profesor pentru a o putea compara, ulterior, cu lista pe care ti-a facut-o acasa, observand copilul in timpul lectiilor.
- Dupa ce ai strans toate aceste informatii, cere sfatul unui psiholog specializat in probleme de invatare pentru a te ajuta sa construiesti planul de interventie cel mai potrivit nevoilor copilului tau. Un plan de interventie bun trebuie sa adreseze problemele specifice pe care le are copilul prin metode si tehnici ajutatoare de invatare, care sa-i ofere copilului strategiile corecte de care are nevoie pentru a-si depasi dificultatile.
Si nu uita: copilul tau are nevoie sa fii permanent alaturi de el, sa il intelegi si sa il ajuti. Impreuna puteti reusi. Succes!
Publicat de: SuntParinte.ro