Sfaturi utile pentru parintii nervosi

Sfaturi utile pentru parintii nervosi

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Cand grijile si oboseala pe care le acumulam zi de zi se combina cu problemele de comportament ale copiilor nostri, rezulta reteta perfecta pentru o criza de nervi. In primul rand este necesar sa intelegem ca este normal sa ne simtim nervosi si este chiar necesar sa gasim o modalitate pentru a ne consuma energia negativa si frustrarile acumulate. Nu este insa indicat ca micutii nostri sa fie “tinta” descatusarii noastre nervoase. Iata cateva sfaturi utile pentru parintii care simt ca isi pierd controlul emotiilor in relatia cu copiii lor:

  1. Imagineaza-ti ca emotiile tale sunt ca un cont de economii pe care l-ai deschis pentru copilul tau. Fiecare comportament pozitiv pe care il manifesti fata de acesta (o imbratisare, o vorba buna, o lauda etc) se adauga la depozit si creste valoarea contului. Fiecare reactie negativa pe care o ai (il critici, tipi, il jignesti, etc) este ca o retragere a economiilor din acest cont. De tine depinde cat de “bogat” va fi copilul tau!
  2. Cand simti ca “iei foc”, incearca urmatorii patru pasi pentru calmare:

Pasul 1: STOP! Trage aer adanc in piept si expira-l incet.

Pasul 2: PRIVESTE si ASCULTA. Incearca sa gasesti un raspuns la urmatoarele intrebari: Care este problema reala? Ce anume l-a facut pe copilul tau sa se comporte astfel? Este un comportament normal pentru varsta acestuia? Stii sigur ca el a facut acel lucru intentionat? De fapt, ce anume te enerveaza cel mai mult?

Pasul 3: GANDESTE. Ce vrei sa invete copilul din aceasta intamplare? Cum iti poti ajuta copilul sa capete autocontrolul si responsabilitatea pentru comportamentul sau? Ce asteptari ai de la copilul tau?

Pasul 4: ACTIONEAZA. In timp ce reactionezi, gandeste-te ce efect au gesturile si vorbele tale asupra copilului si ce model ii oferi.

  1. Cand simti ca esti pe cale sa izbucnesti, inchide ochii cateva secunde, numara pana la 10 si pune-ti mainile in buzunar sau la spate. In felul acesta, eviti sa le folosesti pentru a face gesturi necugetate.
  2. Daca nu te controlezi foarte bine, paraseste incaperea. Ofera-ti singur un time-out. Retrage-te intr-un loc linistit si gandeste-te la pasii de mai sus. Cand esti pregatit, intoarce-te si reactioneaza. Faptele cu adeverat “rele” ale copilului (ex: agresivitatea verbala si fizica, opozitionismul provocator, lipsa de respect fata de ceilalti etc) trebuie adresate pe loc. Copilul trebuie sa stie ca a calcat pe un teren minat. Asigura-te ca raspunsul tau il invata pe copil si ce este bine sa faca, nu numai ce a gresit.
  3. Atunci cand gresesti, este in regula sa iti ceri scuze fata de copilul tau. Este absolut normal sa ne pierdem cu firea uneori.

Publicat de: KidSpots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.