Sfaturi pentru comportamente problema

Sfaturi pentru comportamente problema

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Vorbeam intr-un articol anterior despre cateva strategii de parenting importante pentru a preveni sau reduce aparitia comportamentelor problematice ale copiilor. In plus, atunci cand copilul se comporta neadecvat, puteti tine cont si de urmatoarele sfaturi:

  1. Folositi metode de disciplinare adecvate varstei copilului

Consecintele disciplinare ale unui comportament neadecvat pot fi grupate in doua mari categorii: “a lua” si “a impune”.  Fie retragem din beneficiile pe care le oferim copilului (atentie, timp liber, activitati distractive, jucarii, gadget-uri), fie ii impunem sa faca ceva pentru a “repara” situatia creata (spre exemplu, unui copil care creaza dezordine in accesele sale de furie, ii va fi solicitat, dupa ce se linisteste, sa aseze toate lucrurile la locul lor). Este de preferat sa nu fie folosite drept “pedepse” activitatile de invatare. Spre exemplu, este gresit sa ii spunem copilului ca va avea de facut lectii toata ziua pentru ca s-a comportat neadecvat. Daca procedati astfel, activitatea de invatare va capata conotatii negative, de penalizare, si, in consecinta, copilul o va dispretui si evita.

In aplicarea penalizarilor, in primul rand este important ca acestea sa fie adaptate la nivelul de dezvoltare si capacitatea de intelegere a copilului. Este foarte frustrant pentru un copil sa nu inteleaga de ce este pedepsit sau sa se astepte de la el sa faca ceea ce inca nu poate. In plus, cu cat copilul este mai mic, cu atat consecintele disciplinare trebuie sa fie cat mai strans legate de comportamentul problematic si sa fie bazate pe principiul “aici si acum”. Cu alte cuvinte, penalizarea comportamentului problema trebuie facuta pe loc si nu amanata pentru o data ulterioara, cand nu va mai avea nicio relevanta pentru copil.

  1. Pastrati-va pozitia de putere

Cand intrati cu copilul in discutii si negocieri interminabile despre “de ce trebuie” sa se comporte adecvat in situatii despre care ati mai discutat deja, tocmai i-ati dat mai multa putere. Copilul va ramane cu perceptia ca sunteti dispusi sa faceti compromisuri. Atunci cand copilul va provoaca intr-o lupta de putere repetand un comportament despre care stie deja ca va enerveaza, pur si simplu spuneti-i calm si ferm ce asteptati de la el sa faca si, daca nu se supune, aplicati consecinta pe care ati stabilit-o deja. Calmul, fermitatea si consecventa sunt elemente-cheie.

Renuntati la ideea de a oferi “a doua sansa” sau de a negocia atunci cand, in mod evident, copilul va provoaca. Comportamentele de tip agresivitate verbala sau fizica, rautate, distrugere, lipsa de respect, obraznicie sau impertinenta nu se negociaza.

  1. Intariti comportamentele adecvate, petreceti timp de calitate cu copilul si vorbiti cu el in mod regulat

Remarcati si apreciati comportamentele adecvate imediat ce acestea se produc. Un simplu “multumesc” sau exprimarea sentimentelor pozitive pe care le aveti (“ma bucur foarte mult ca …”) sunt suficiente. Folositi orice ocazie pentru a-i arata copilului ca il iubiti si il apreciati neconditionat. Este bine sa faceti acest lucru in perioadele de calm, cand copilul se comporta “normal”. Acordarea unui timp special in fiecare zi este o metoda care si-a dovedit eficienta in construirea unei relatii pozitive cu copiii. De asemenea, stati de vorba periodic cu copilul si exprimati-va reciproc asteptarile. Comunicarea clara si deschisa este baza oricarei relatii.

Publicat de: Kidspots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.