Semnele dependentei de calculator la copii
Monica Bolocan, psiholog pentru copii
Specialisti din intreaga lume atrag atentia ca dependenta de tehnologie devine o problema din ce in ce mai mare in randul copiilor incepand inca de la varste foarte fragede. Spre exemplu, unele statistici din UK raportau inca de acum cativa ani ca 1 din 3 copii folosesc un IPhone inainte de a sti sa vorbeasca. Folosita drept metoda de linistire sau de a tine copilul “ocupat” in timp ce parintii isi vad de treburile lor zilnice, tehnologia de orice fel (televizor, calculator, IPhone si alte tipuri de “gadget-uri”) ajunge sa ocupe, insumat, cateva ore din timpul “activ” zilnic al unui copil (excluzand perioadele de somn, masa si alte rutine zilnice de ingrijire).
Problema devine si mai complicata la varsta scolara si, in special, la adolescenta, cand gradul de independenta al copilului creste. Este mai mult decat evident ca, pentru copiii zilelor noastre, terenul de joaca s-a mutat in “on-line” iar abilitatile de socializare si relationare cu ceilalti sunt exersate din ce in ce mai mult in social-media. Desi interesul crescut pentru tehnologie este explicabil avand in vedere intensitatea stimularii (in special vizuale), in anumite situatii vorbim despre dependenta, o tulburare emotionala si comportamentala care necesita interventie de specialitate prin implementarea unui program de detoxifiere digitala, similar altor tipuri de dependente (ex: droguri, alcool etc).
Cum recunoastem dependenta de tehnologie la copii?
Potrivit unor specialisti din UK (sursa: http://www.dailymail.co.uk/), copilul poate manifesta urmatoarele tipuri de comportamente:
- Lipsa interesului pentru alte tipuri de activitati
Atunci cand copilul prefera sa stea in casa si sa se joace pe tableta in locul unor activitati de joaca in mod obisnuit preferate de copii (joaca impreuna cu alti copii, activitati sportive sau artistice, interactiunea cu natura, animalele vii etc), parintii ar trebui sa inceapa sa se ingrijoreze. Pentru copiii mici si scolari, joaca libera si explorarea mediului natural sunt, in mod firesc, principalele nevoi de activitate. In cazul adolescentilor, interesul se muta catre zona de relationare sociala, prin urmare au nevoie sa interactioneze direct cu alti tineri de varsta similara pentru a-si impartasi opiniile, sentimentele si emotiile. In plus, se instaleaza si dezinteresul pentru activitatile scolare, cu impact asupra performantei in invatare, intrucat singurul lucru care mai trezeste motivatia interna a copilului sau adolescentului este mediul virtual.
- Abordarea excesiva a subiectelor legate de jocurile de pe tableta sau calculator
Atunci cand in interactiunile sale zilnice cu adulti sau cu alti copii, copilul abordeaza excesiv subiectul jocurilor de pe tableta (ex: povesteste despre performantele sale in diverse jocuri, noutatile in domeniu etc) este un semn ca gandirea lui este acaparata de mediul virtual mai mult decat de cel real. Spre exemplu, unii copii se “activeaza” si demonstreaza interes pentru comunicarea sociala cu altcineva numai daca este abordat subiectul “Minecraft” sau alte jocuri la moda, devenind dezinteresati, neatenti si chiar apatici atunci cand discutia se poarta in alte zone de interes de obicei pentru majoritatea copiilor. Mai mult, atunci cand este implicat intr-un alt tip de activitate de joaca sau de invatare, copilul demonstreaza o stare de nervozitate si de nerabdare in a se intoarce la activitatea sa favorita, verificandu-si frecvent tableta sau telefonul pentru “noutati” sau “update-uri”.
- Schimbari frecvente de dispozitie afectiva
Aceste modificari la nivel emotional devin vizibile atunci cand copilului sau adolescentului i se limiteaza sau i se interzice accesul la tehnologie pentru un timp, si inclusiv in timpul orelor de scoala cand este nevoit sa “suporte” timp indelungat de-conectarea de la gadget-uri. Mai mult, copilul pare a fi calm, relaxat si fericit numai in timpul utilizarii tabletei sau telefonului, manifestand o stare de nervozitate, iritabilitate si, in general, de proasta dispozitie in timpul altor activitati.
- Probleme de comportament de tip: evitare, minciuna, opozitionism
Copilul sau adolescentul incepe sa se ascunda pentru a nu fi vazut atunci cand acceseaza mediul virtual. Spre exemplu, isi tine telefonul ascuns sub carti atunci cand invata sau sub patura, in timp ce pretinde ca doarme. In plus, adolescentii, in special, isi cauta tot felul de motive inventand scuze pentru a nu sta in preajma parintilor cu scopul de a putea utiliza, nestingheriti, telefonul sau tableta. Intrebati in legatura cu timpul petrecut on-line, copiii si adolescentii mint, inventand tot felul de scuze si chiar “explicatii tehnice” in ciuda evidentelor care ii contrazic.
Publicat de: KidSpots