Program de hranire pentru copiii mici

Program de hranire pentru copiii mici

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Revenim asupra subiectului alimentatiei la copii cu o propunere de program de comportament de hranire adresat copiilor intre 2 si 4 ani care au probleme de alimentatie fara a avea o cauza medicala care sa le justifice. De mentionat ca acest program este posibil sa nu functioneze daca micutul manifesta probleme de comportament de tip hiperactiv-impulsiv sau de tip opozitionist, caz in care programul trebuie dublat de o terapie comportamentala specifica.

 1. Alegerea unui loc placut pentru a transforma momenul hranirii intr-unul al socializarii si relaxarii. Spre exemplu, o masuta cu scaunele pentru copii.
 2. Mama va anunta ora mesei si va implica copilul in aranjarea mesei: punerea farfuriutelor (pentru mai multe persoane, de exemplu mama, copil, papusa), tacamuri (din plastic, adecvate varstei), pahare mici de plastic. Vesela trebuie sa fie frumos colorata si de dimensiuni reduse, ca “de jucarie” pentru a fi cat mai atractiva si usor de manipulate de catre copil
 3. Se pun portii mici in farfurie la toata lumea: copil, mama, papusa. Se aleg rolurile: copilul da “papa” la papusa sau mamei, mama da copilului, etc. Mama va incuraja copilul permanent si il va lauda atunci cand mananca. Va fi laudata si papusa.
 4. Mama va asteapta ca micutul sa termine tot din gurita si abia apoi i se da o noua portie. Mama va intreba papusa si copilul cine mai doreste si apoi va mai pune o portie mica in farfurie.
 5. Atunci cand copilul intoarce capul in semn de refuz, mama nu va insista, ci va continua cu papusa, pe care o va lauda ca mananca.
 6. Daca cel mic se ridica de la masa, mama il va ignora si va vorbi numai cu papusa pe care o va lauda ca sta la masa
 7. Dupa maxim 30 min, mama va comunica celui mic ca s-a terminat masa, ii va multumi si va implica copilul in strangerea mesei
 8. Tot timpul mama va avea un ton calm, va fi relaxata, va vorbi si “socializa” cu copilul, nu il va forta sub nicio forma sa manance
 9. Masa trebuie transformata intr-un moment placut de interactiune cu copilul, o ocazie pe care acesta sa o astepte si sa o aprecieze
 10. Daca cel mic refuza sa manance, mama va astepta pana la urmatoarea ora de masa/gustare cand va repeta procedura. Este important sa nu i se ofere nimic de mancare copilului intre mese / gustari, pe motiv ca nu a mancat suficient la masa.
 11. Responsabilitatile mamei: CE, CAND si UNDE mananca copilul
 12. Responsabilitatile copilului: CAT si DACA mananca.

Medicul pediatru este cel in masura sa ofere sfaturile potrivite referitoare la programul orelor de masa si gustarilor, precum si la continutul acestora in functie de varsta copilului si starea lui de sanatate.

Publicat de: KidSpots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.