Problemele de somn la copii
Monica Bolocan, psiholog pentru copii
Stim cu totii ca somnul bun si odihnitor este un ingredient-cheie al cresterii sanatoase a copiilor, alaturi de alimentatia sanatoasa si miscarea fizica in aer liber. Nu intamplator se spune ca cei mici cresc cand dorm! Mai mult, informatia asimilata in timpul activitatilor de invatare se sedimenteaza in timpul somnului, cand sunt create legaturi stabile cu informatia deja stocata in memoria de lunga durata. Specialistii considera ca un copil are nevoie de minim 9 ore de somn, iar la adolescenta, datorita procesului intens de restructurare a retelelor neuronale, sunt necesare chiar 10 ore de somn.
Un copil trebuie, prin definitie, sa fie vesel, sa rada mult, sa alerge si mai mult si sa doarma neintors. Asa este copilaria, plina de energie pozitiva si bucurie pentru lucruri simple. Intalnesc insa din ce in ce mai frecvent copii cu probleme de somn. Parintii se plang ca nu se mai inteleg cu ei, fac crize de nervi, sunt foarte sensibili si plang “din orice”. Adorm greu, dorm putin, se trezesc frecvent noaptea din diverse motive si au deseori cosmaruri. Despre somnul la pranz nici nu se mai pune problema! Copiii sunt palizi, incercanati, nervosi si par a nu mai sti sa se bucure de nimic.
Daca excludem posibilele cauze medicale ale tulburarilor de somn, cele mai frecvente surse ale acestor perturbari de la cursul firesc al dezvoltarii sanatoase a copiilor sunt:
- Alimentatia din ce in ce mai putin “naturala” si echilibrata
- Slaba oxigenare a creierului datorata lipsei de miscare fizica in aer liber
- Stimularea inadecvata prin utilizarea excesiva a tehnologiei (televizor, tableta, telefon)
- Stress-ul determinat de presiunea pentru performanta scolara
- Suprasolicitarea nervoasa determinata de excesul de activitati structurate de invatare (activitati optionale, concursuri, meditatii etc)
- Stress-ul parintilor si tensiunile din familie
- Rutine zilnice instabile si o proasta igiena a somnului
Este important de stiut ca anumite tulburari afectiv-emotionale (ex: anxietatea, depresia), comportamentale (ex: ADHD), de dezvoltare (ex: autism, retard) sau neurologice (ex: sindroame epileptice) sunt insotite de tulburari ale somnului. Totodata, o parte din aceste tulburari pot fi ele insele consecinte ale unor probleme de somn (spre exemplu, anxietatea si depresia). Este, practic, un cerc vicios in care este foarte greu de determinat care este cauza si care efectul si, de aceea, este necesar un diagnostic corect, atat psihologic cat si medical, atat al problemelor de somn cat si a celor comportamentale si emotionale ale copiilor. Un lucru este cert: imbunatatirea somnului aduce cu sine si ameliorarea starii emotionale, si, implicit, reducerea problemelor de comportament ale copiilor.
Ce tipuri de probleme de somn apar la copii?
Copiii pot prezenta perturbari ale somnului in faza de initiere (copilul adoarme greu), durata (doarme putin) si calitate (copilul are un somn superficial, sufera de apnee obstructiva, sforaie, etc). In plus, unii copii pot manifesta comportamente anormale, emotii si perceptii atipice care apar fie la adormire, fie in timpul somnului: cosmaruri, somnambulism, pavorul nocturn, vorbitul in somn, scrasnitul din dinti (bruxismul), miscarile necontrolate ale membrelor (maini, picioare) etc. Tulburarile de somn se pot asocia, de asemenea, cu enurezisul (udatul patului). In general, aceste probleme ar trebui sa se reduca treptat si sa dispara pana la varsta de 10 ani.
O parte din aceste manifestari, ca de exemplu bruxismul, pavorul nocturn, cosmarurile, udatul patului sunt asociate frecvent unor tulburari anxioase sau cel putin unui temperament “nevrotic”, inhibat-anxios. Copiii din aceasta categorie sufera frecvent de alterari ale somnului in special in perioadele de stress, ca de exemplu odata cu inceperea gradinitei sau scolii, daca au trecut printr-un conflict cu cineva sau printr-o situatie perceputa ca traumatizanta sau daca exista o situatie tensionata in familie. Este important ca parintii sa incerce sa identifice si sa elimine factorul stressor pentru restabilirea unui somn echilibrat al copilului.
Nu de putine ori, problemele de somn ale copiilor se datoreaza unei proaste igiene a somnului: copiii sunt culcati la ore neregulate, nu exista rutine de adormire, parintii nu acorda suficienta importanta asigurarii unor conditii favorabile unui somn bun, linistitor (ex: copiii mananca tarziu alimente greu digerabile sau energizante, sunt lasati mult timp la televizor, nu fac suficienta miscare etc).
Este important ca parintii sa acorde o atentie mai mare problemelor de somn ale copiilor si sa monitorizeze constant calitatea si cantitatea somnului acestora. De asemenea, este necesar sa observe daca modificarile aparute in comportamentul copiilor, in starea lor afectiv emotionala si in capacitatea lor de invatare pot fi corelate cu probleme de somn. Aceste informatii sunt extrem de utile pentru stabilirea unui diagnostic corect si luarea masurilor de interventie potrivite.
Publicat de: KidSpots