Problemele de alimentatie la copii
Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii si adolescenti
Inca din primele clipe de viata, intre comportamentul alimentar si starea afectiva a copilului exista o legatura foarte importanta. Momentul hranirii este strans legat de formarea atasamentului. Acceptarea hranei de catre copil este conditionata de sentimentul de siguranta, securitate emotionala, iubire si acceptare neconditionata a copilului de catre mama. Oferirea hranei de catre mama si primirea ei de catre copil este inceputul relatiei mama-copil si constituie baza pentru formarea atasamentului, fundamentul relationarii ulterioare copilului cu lumea inconjuratoare.
Orice mama s-a confruntat macar o data in viata cu problemele de alimentatie ale copilului. Problemele de alimentatie de natura psihogena (nedeterminate de o cauza organica, medicala) pot aparea inca din primele luni de viata, dar si mai tarziu, “inexplicabil”, dupa o perioada in care copilul s-a hranit normal.
Iata doar cateva dintre cele mai frecvente situatii in care se manifesta aceste tipuri de probleme la copii:
- Contexte negative de viata cand copilul vrea sa preia controlul asupra unei situatii care ii genereaza distress emotional si atunci devine anorexic intrucat simte ca poate controla acest lucru (ex: conflicte in familie, divort, alterarea starii afective a persoanelor de ingrijire, alte situatii traumatizante psihic etc)
- Copilul doreste sa capteze atentia si interesul celor din jur, deturnandu-i de la alte preocupari “inacceptabile” (ex: gelozie fraterna, intoarcerea mamei la locul de munca)
- Copilul are probleme cu imaginea de sine si stima de sine, determinate de obicei de un stil parental autoritar sau extrem de critic (copilul se simte respins, neacceptat, incapabil)
- Copilul este blocat in dorinta sa de a explora sau a se juca de o mama intruziva, hiperprotectiva, anxioasa, supra-stimulanta sau impredictibila, acumuland permanent o stare de frustrare, respingand la randul sau cerintele mamei
- Persoanele de ingrijire au un stil rigid, perfectionist sau chiar obsesiv-compulsiv, generand un distress major in derularea rutinelor zilnice de alimentatie. De exemplu, mama este permanent deranjata ca micutul se murdareste si il curata tot timpul. Sau, mama insista asupra derularii rutinelor intr-un mod rigid, neadaptat la starea copilului, spre exemplu insista ca acesta sa se stearga la gurita dupa fiecare imbucatura, sa aiba maniere corecte la masa etc
Cauzele de natura psihogena care determina tulburarile de alimentatie la copii sunt extrem de complexe, alterarea pattern-ului de comportament alimentar insotind frecvent alte tipuri de tulburari emotionale sau de comportament. Este recomandata o evaluare atenta, atat medicala cat si psihologica, atunci cand copilul are modificari inexplicabile de apetit alimentar care duc la scaderea in greutate si afectarea nivelului sau obisnuit de energie.
Aricol publicat de: Kidspots