Prea multe jucarii strica?

Prea multe jucarii strica?

Monica Bolocan - psiholog copii

Auzim destul de frecvent opinia ca “prea multe jucarii strica”. Unii specialisti recomanda parintilor sa ofere copilului putine jucarii pentru a-l invata cumpatarea si a le pretui mai mult. Judecand lucrurile din aceasta perspectiva, foarte multi parinti se simt vinovati, gandindu-se ca isi rasfata prea mult copiii atunci cand le ofera jucarii, transformandu-i in adulti materialisti, egoisti, dependenti de obiecte si consum irational. Stim sigur ca excesul dauneaza intotdeauna fie corpului, mintii sau sufletului, indiferent ce forma imbraca. Cu siguranta ca nu este bine sa exageram! Din punct de vedere strict psihologic insa, nu am identificat inca o argumentatie fundamentata stiintific care sa sustina ideea ca numarul de jucarii oferite copilului este un factor major in modelarea caracterului acestuia.

Toate cercetarile arata ca cei mici au nevoie sa se joace. Specialistii in psihologia dezvoltarii copilului sunt cu totii de acord ca, cel putin pana la 10 ani, cea mai buna modalitate de a invata este prin joc. Mai mult, rasfatul nu pare a fi direct proportional cu numarul de jucarii cumparate, fiind mai degraba determinat de atitudinea parintilor, asa cum demonstreaza studiile despre relatia parinte-copil si influenta stilurilor parentale asupra dezvoltarii copilului. Astfel, parintii care isi hiperprotejeaza copiii si nu ii invata sa devina autonomi produc un rau mult mai mare decat cei care ofera multe jucarii dar isi invata copiii sa fie responsabili. In plus, greseala intervine atunci cand jucariile inlocuiesc lipsa de afectiune si timpul petrecut cu copilul sau cand sunt folosite ca moneda de schimb in disciplinarea acestuia, in detrimentul formarii motivatiei interne. De asemenea, nu cantitatea de jucarii este relevanta, ci utilitatea lor pentru dezvoltarea copilului. Din pacate, de foarte multe ori cumparam jucarii inutile din acest punct de vedere, pe care le oferim la momentul nepotrivit si necorelat cu interesele copilului. Putem concluziona ca este adevarat ca “prea multe jucarii strica” atunci cand acestea inlocuiesc dragostea si atentia nemijlocita a parintilor.

De ce cumparam jucarii?

Iata cele mai frecvente motive pentru care luam decizia de a cumpara jucarii (cu exceptia ocaziilor speciale):

  • Pentru ca ne iubim copiii si ne bucuram sa-i facem fericiti
  • Ne plac si noua (sa recunoastem ca atunci cand alegem o jucarie, copilul ascuns in sufletul nostru are si el o bucurie)
  • Sunt frumoase, interesante si ne fac viata mai usoara in efortul de a ne educa si dezvolta copiii
  • Incercam sa compensam lipsa timpului petrecut cu ei sau alte sentimente de vinovatie care ne macina
  • Vrem sa obtinem ceva de la copil (supunere sau afectiune) sau sa recompensam un comportament al acestuia
  • “Au si ceilalti”, sunt la moda sau fac parte din “colectii” intens mediatizate
  • Ne dovedim noua insine ca “ne permitem” orice pentru copil
  • Ne-au lipsit jucariile cand eram mici si nu vrem ca micutii nostri sa sufere

Nu de putine ori cumparam jucarii ca sa mai calmam din anxietatile care ne macina legate de grija ca nu suntem parinti suficient de buni sau ca micutul nostru va fi mai putin fericit si inteligent decat alti copii.

Publicat de: KidSpots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.