Jocuri pentru timpul petrecut in masina
Monica Bolocan, psiholog pentru copii
Din ce in ce mai mult, ne gasim in situatia de a ne petrece timpul alaturi de copiii nostri in masina, asteptand cuminti in trafic sa ne deplasam putin catre putin catre destinatie. Cand in sfarsit ajungem acasa, suntem de obicei mult prea epuizati pentru a mai avea energie de “timp special cu copilul” sau de joaca. Putem insa transforma timpul pierdut in masina intr-o oportunitate de relationare pozitiva cu copilul si de invatare apeland la o gama variata de jocuri amuzante si educative. Complexitatea activitatilor poate fi ajustata in functie de varsta copiilor. Spre exemplu, prescolarilor le putem cere sa spuna cat mai multe cuvinte care incep cu o anumita litera, sau sa numere cate cifre de 2 vad la numerele de inmatriculare ale masinilor de pe strada. Scolarilor mici le putem cere sa caute cuvinte formate dintr-un anumit numar de silabe sau care contin un anumit grup de litere. Jocurile trebuie adaptate la nivelul de cunoastere al copiilor si sa fie cat mai variate intrucat copiii se plictisesc repede. Putem profita de creativitatea celor mici, cerandu-le chiar lor sa inventeze jocuri care sa le puna la incercare memoria, atentia si fantezia. Iata doar cateva exemple:
In afara de bine-cunoscutul joc Fazan, sunt utile jocurile de tip Categorii: cineva numeste o categorie, ca de exemplu “animale salbatice”, iar jucatorii numesc pe rand cate un element din acea categorie. Pot fi adaugate conditii suplimentare, ca de exemplu “animale salbatice cu coada lunga”. Pierde cine greseste, spune un cuvant care s-a spus deja sau nu ofera niciun raspuns in 10 secunde. Timpul de raspuns poate fi redus pentru copiii mai mari.
Rime este un alt joc cu reguli similare, cerinta fiind de a spune cat mai multe cuvinte care rimeaza. Le mai putem cere copiilor sa gaseasca sinonime, antonime, sau cuvinte compuse dintr-un anumit numar de silabe (ex: spunem cuvinte compuse din 3 silabe). Complexitatea cerintelor poate fi crescuta adaugand reguli noi, spre exemplu spunem cuvinte din 3 silabe care fac parte din categoria “obiecte de imbracat”.
Le putem cere copiilor sa identifice in reclamele si anunturile pe care le vad pe strada cat mai multe cuvinte care incep cu o anumita litera, sau care contin un anume grup de litere (ex: che) sau sunt formate din “x” silabe. Castiga cine gaseste cele mai multe cuvinte intr-un timp dat.
Indicii este un alt joc foarte apreciat de copii. Cineva spune trei proprietati (doua descriptive – din ce este facut si cum arata, si unul functional – la ce foloseste) ale unui obiect la care se gandeste, iar ceilalti trebuie sa ghiceasca despre ce este vorba. Daca nu ghiceste nimeni, atunci primul jucator mai ofera un indiciu.
Povestea mea – li se ofera copiilor o lista de cuvinte cat mai diverse (ex: 5 cuvinte diferite reprezentand: obiecte, personaje, activitati, locuri, proprietati descriptive etc) cu care fiecare dintre ei trebuie sa formeze o poveste cat mai amuzanta.
Cea mai lunga lista de cumparaturi – primul jucator spune “mama cumpara de la magazin paine”, apoi fiecare jucator adauga pe rand cate un nou cuvant pe lista de cumparaturi, spunand toata lista de la capat. Ex: “mama cumpara de la magazin paine, lapte, …”. Efortul este de a retine cu exactitate lista de cumparaturi in ordinea in care a fost construita. Pierde cine uita sa spuna un cuvant din lista in ordinea corecta.
Numere de masini – copiii trebuie sa spuna cuvinte sau sa compuna o fraza din cuvinte care incep cu literele de la numerele de inmatriculare ale masinilor de pe strada, sau pot cauta numerele pare sau impare. De asemenea, copiii pot face suma sau diferenta intre cifrele numerelor de inmatriculare ale masinilor. Castiga cine face 10 calcule corecte in timpul cel mai scurt.
Publicat de: KidSpots