Inteligenta emotionala la copii. De ce este importanta si cum se dezvolta
Monica Bolocan, psiholog pentru copii si adolescenti
Inteligenta emotionala este un subiect destul de discutat, fiind de mare interes atat pentru specialisti, cat si pentru parinti si, in general, pentru oricine este interesat de dezvoltarea personala. Acest interes nu este intamplator, intrucat din ce in ce mai multe studii longitudinale, care urmaresc evolutia persoanelor studiate pe perioade lungi de timp, demonstreaza ca nu atat inteligenta “pura”, academica, este un factor important pentru obtinerea succesului in viata, cat mai ales inteligenta emotionala. Persoanele care au un nivel inalt al inteligentei emotionale au mai multe sanse sa fie multumite in viata pe toate planurile, sa comunice eficient cu ceilalti si sa stabileasca relatii interpersonale adecvate, care duc, direct si indirect, si la succesul in plan profesional. Este motivul pentru care multi tineri “straluciti”, cu performante academice remarcabile, esueaza ulterior in viata personala si profesionala de adult, fiind depasiti de tineri care, in ciuda unor performante academice mediocre, se bucura de reusita in plan social, profesional sau personal.
In primul rand, ce este inteligenta emotionala? "Emotiile" se refera la trairile pe care o persoana le resimte intr-o situatie sau in relatie cu alta persoana. “Inteligenta”, pe de alta parte, se refera la abilitatea de a efectua rationamente despre sau asupra unui fapt. Astfel, inteligenta emotionala reprezinta capacitatea de a judeca folosind emotiile, si implica mai multe tipuri de abilitati:
- recunoasterea corecta a atat propriilor emotii cat si ale celorlalti, exprimate atat verbal cat si non-verbal (prin gesturi, mimica, intonatie etc)
- gestionarea emotiilor, mai exact modularea propriilor emotii si “ajustarea” acestora la emotiile celorlalti, astfel incat reactia emotionala sa fie potrivita si proportionala cu situatia care a generat-o, precum si acceptabila din punct de vedere social
Cum se dezvolta inteligenta emotionala?
Cu toate ca are o puternica determinare genetica, inteligenta emotionala se dezvolta in copilaria mica, odata ce copilul si-a dezvoltat limbajul si poate sa comunice cu cei din jur.
In primul rand, dragostea si grija oferita de cei din jur ajuta la construirea corecta a circuitelor neuronale implicate in dezvoltarea acestor abilitati. Parintii ii pot ajuta pe cei mici sa-si dezvolte inteligenta emotionala prin comportamente care faciliteaza empatia, abilitatile de a purta o conversatie si controlul emotiilor. Copiii pot astfel invata sa comunice mai bine cu ceilalti, sa isi asume si sa depaseasca esecurile, sa devina mai adaptabili si mai increzatori in propriile forte si sa depaseasca momentele dificile.
In al doilea rand, copiii isi dezvolta abilitatile emotionale prin joaca libera cu alti copii, neingradita de reguli si cerinte specifice din partea unui adult. Prin joc liber, copiii invata sa isi traseze granitele interpersonale, sa negocieze, sa gestioneze atat reusita cat si esecul, sa inteleaga si sa accepte si alte puncte de vedere si, mai ales, nevoile emotionale ale celorlalti copii. Numai prin raportarea propriilor nevoi emotionale la ale celorlalti, intr-un context de relationare “natural”, si in consecinta impredictibil, copiii vor invata sa faca fata singuri situatiilor viitoare in care ii va pune viata. Din pacate, ingraditi de cerintele si limitarile vietii urbane, copiii zilelor noastre mai au foarte putin ocazia de a se juca liber. De obicei, fie nu au cu cine si mai ales unde se juca liber, fie sunt ghidati permanent de un adult care le spune ce, cand si cum sa faca, dupa reguli mai mult sau mai putin relevante.
Vom discuta in articolele viitoare despre care sunt semnele care indica dezvoltarea inteligentei emotionale la copii, in functie de varsta, dar si despre cum pot parintii sa isi ajute copiii sa devina adulti inteligenti emotional, fericiti si echilibrati.
Publicat de: KidSpots