Gelozia la copii
Pregatirea pentru un nou membru al familiei
Monica Bolocan, psiholog pentru copii si adolescenti
1. Inca dinainte de a se naste bebe, obisnuiti-va copilul cu ideea unei surioare sau a unui frate. Pregatiti din timp camera celui mic, discutati cu copilul despre ce inseamna un bebelus, aratat-i poze sau filmulete de pe internet, eventual folositi-va de o papusa pentru a-i arata copilului activitatile de ingrijire ale unui nou-nascut si pentru a-l implica in acestea.
2. Intrucat venirea lui bebe va aduce cu siguranta schimbari in organizarea rutinelor zilnice si dinamica relatiilor familiale (mami va avea mai putin timp disponibil, copilul nu va mai avea acces peste tot in casa si va trebui sa respecte rutinele celui mic, etc), introduceti treptat noile rutine in viata copilului cu cateva luni inainte de nasterea celui mic, pentru ca acesta sa nu faca o asociere intre venirea bebelusului si pierderea avantajelor de copil unic. Implicati si alte persoane in ingrijirea copilului pentru a reduce depenta acestuia de mama. Sau, duceti copilul la bunici sau la cresa / gradinita pentru perioade scurte in timpul zilei cu mult timp inainte sa vina bebe. In acest fel, copilul nu se va simti dat la o parte sau detronat odata cu nasterea unui nou membru al familiei.
3. Odata ce s-a nascut bebe, faceti-l pe copilul mai mare sa se simta util si important. Implicati-l in ingrijirea bebelusului, dati-i sarcini simple si laudati-l pentru efort. Lasati-l pe el sa desfaca darurile pentru bebe. Aveti grija ca multitudinea de musafiri care vor veni sa vada noul membru al familiei sa acorde atentie si copilului mai mare si sa primeasca si el daruri. Nu il lasati sa se “piarda in anonimat”, vedeta fiind cel mic! Creati-i momente speciale in care si el este in centrul atentiei, in special in evenimentele de familie (botez, vizita nasilor, taiatul motului etc). Aveti grija sa nu va auda discutand toata ziua in casa sau la telefon numai despre cel mic.
4. Cand mama se ocupa de cel mic, aveti grija ca “cel mare” sa aiba o ocupatie care sa il incante, astfel incat sa nu se simta neglijat. Chiar si cu un nou-nascut ca responsabilitate suplimentara, mama se poate ocupa si de copilul mai mare, purtand bebelusul intr-un suport special la piept (sau intr-un scaun special de copii, pus pe covor) in timp ce se joaca, hraneste sau se plimba cu celalalt copil.
5. Creati treptat momente speciale pentru fiecare dintre copii, in care sa le acordati exclusiv atentie fiecaruia dintre ei, separat (atat cu mami cat si cu tati). Invatati copiii sa respecte aceste momente speciale. Invatati-i ca sunt unici fiecare in felul sau si ca le recunoasteti aceasta unicitate.
6. Fiind vorba de un nou-nascut care are nevoie de protectie si siguranta, stabiliti asteptari si reguli de comportament clare in legatura cu interactiunea dintre copii (cand, cum): ce este voie si ce nu este voie sa faca. Copiii au nevoie de reguli pentru ca le creaza sentimentul de predictibilitate. Fiti consecventi in respectarea acestora.
7. In mod frecvent, atunci cand apare un nou membru al familiei, copilul mai mare regreseza temporar din punct de vedere emotional, revenind la comportamente si obiceiuri din stadii anterioare de dezvoltare (vrea si el sa bea lapte cu sticla, vrea sa doarma cu mami, se scapa noaptea in pat, stalceste cuvintele, etc). Nu criticati si nu pedepsiti copilul pentru aceste comportamente. Discutati cu el despre ce simte. Creati-i un mediu securizant emotional prin stabilirea unor rutine zilnice clare si acordarea d atentie suficienta. Laudati-l ori de cate ori se comporta conform asteptarilor.
Publicat de: KidSpots