Evaluarea psihologica clinica

Ce este evaluarea psihologica clinica?

Evaluarea psihologica clinica adreseaza o gama larga de tulburari psihiatrice si este foarte utila atat in vederea formularii diagnosticului cat si pentru construirea programelor terapeutice si masurarea progresului inainte, in timpul si dupa tratament sau interventie psihoterapeutica.

Spre deosebire de evaluarea neuropsihologica, in care este masurata functionarea cognitiva in arii specifice (atentie, memorie, rationament, limbaj, etc), evaluarea psihologica clinica se axeaza pe aspectul afectiv-emotional si comportamental, fiind utila diagnosticului psihiatric.

Evaluarea directa a pacientului de catre psiholog dureaza aproximativ 60 sau 90 minute / sedinta, fiind necesare intre 1 si maximum 3 sedinte (in zile separate!), in functie de complexitatea cazului. Numarul de sedinte necesar este stabilit la prima intalnire cu psihologul, in functie de caz. Sunt aplicate teste psihologice clinice specifice (chestionare, teste cognitive), selectate in functie de motivul pentru care se solicita evaluarea. Atat pentru copii cat si pentru adulti este necesara completarea unor chestionare si de catre apartinatori sau persoane apropiate, sau cadre didactice (in cazul copiilor), cu acordul parintilor.

Intrucat volumul de informatii este mare, scorarea si interpretarea rezultatelor la teste va fi facuta separat, iar raportul de evaluare va fi comunicat ulterior parintilor / pacientului (pe email sau whatsupp, in 10 zile lucratoare). In cazul in care pacientul/parintii doresc explicatii detaliate asupra rezultatelor la evaluare si recomandari de interventie ulterioara, se pot programa pentru o sedinta separata de consiliere psihologica (o ora).

In cazul copiilor si adolescentilor, evaluarea psihologica clinica este utila in diagnosticul psihiatric al:

Intarzierilor in dezvoltarea psihomotorie 0-6 ani

Tulburarilor de neurodezvoltare: limbaj si comunicare, functionare cognitiva, tulburarea de hiperactivitate/inatentie (ADHD), tulburarilor de spectru autist etc.

Tulburarilor de comportament

Tulburarilor afectiv-emotionale (anxietate, fobii, ticuri, depresie etc)

 In cazul adultilor, evaluarea psihologica clinica este utila in diagnosticul psihiatric al:

Tulburarilor anxioase, obsesiv-compulsive, tulburarilor de afect si dispozitie (ex: depresie)

Tulburarilor de personalitate

In procesul de evaluare sunt folosite instrumente psihologice standardizate (scale, teste, chestionare) si validate stiintific, fiind concepute de specialisti de renume si utilizate de profesionistii in domeniul psihologiei din intreaga lume. Testele psihologice sunt adaptate cultural si normate pe populatia romaneasca, oferind astfel certitudinea validitatii si relevantei rezultatelor.

Pregatirea pentru evaluarea psihologica

Alocati timp suficient pentru evaluare (intre 1 si 3 sedinte in zile separate). Numarul de sedinte necesar este stabilit la prima intalnire cu psihologul, in functie de caz

Odihniti-va bine in noaptea precedenta si luati un mic dejun sau pranz usor

Luati-va medicatia asa cum a fost prescrisa de medicul dvs

Daca purtati ochelari de vedere sau proteza auditiva, asigurati-va ca le aveti la dvs

Aduceti cu dvs. toate documentele medicale, inclusiv alte evaluari psihologice daca aveti

Veniti insotit/a de cel putin un membru al familiei care va cunoaste bine si care poate oferi informatii obiective despre comportamentul si functionarea dvs cognitiva

In cazul copiilor, aduceti documente scolare (caiete, desene) sau filmulete cu momente variate si relevante din viata lor (cand se joaca, vorbesc, socializeaza etc), si chiar jucaria preferata pentru a reduce nivelul de anxietate al acestora; daca dispuneti de evaluari educationale (ex: rapoarte de evaluare de la gradinita sau scoala), aduceti-le cu dvs

Copiii mici care nu pot sta nesupravegheati trebuie insotiti de minimum doua persoane adulte, pentru a permite psihologului sa poarte o discutie separata de ~ 15-20 minute (interviul de anamneza la inceputul consultatiei) cu persoana adulta de referinta (de regula, unul dintre parinti).

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.