Dezvoltarea inteligentei copilului mic
Monica Bolocan - psiholog copii
Copilul invata cum functioneaza lumea inconjuratoare numai jucandu-se si explorand. Prin joaca, manipuland diferite obiecte, bebelusul observa care sunt consecintele actiunilor lui asupra lumii inconjuratoare, punandu-se astfel bazele intelegerii relatiei cauza-efect. Aceasta relatie este extrem de importanta in procesul de rezolvare de probleme, adica in procesul gandirii logice. In plus, invatand sa isi foloseasca activ toate simturile atunci cand exploreaza, copilul isi va creste capacitatea de procesare si integrare a acestora la nivelul creierului si, implicit, isi va dezvolta capacitatea cognitiva.
Iata cum sa va ajutati bebelusul sa isi dezvolte abilitatile de gandire:
- Incurajati copilul sa exploreze obiectele si jucariile in cat mai multe moduri, utilizandu-si toate simturile: sa le pipaie, sa le miroasa, sa le miste, loveasca, scuture etc, astfel incat sa observe o gama cat mai larga de consecinte ale actiunilor lui asupra acelui obiect (zgomot, miscare, modificarea proprietatilor fizice etc). In plus, unele consecinte pot fi reversibile (ca de exemplu impaturitul si despaturitul unei foi de hartie nu schimba proprietatile acesteia; de asemenea, modelatul plastilinei este un alt exemplu bun), pe cand altele sunt ireversibile (daca rupem foaia de hartie, nu mai poate reveni la starea initiala).
- Oferiti copilului experiente senzoriale cat mai diverse: materiale de diferite texturi (ex: fosnitoare, stralucitoare, aspre, moi, rigide, flexibile etc), materiale cu diferite mirosuri, alimente cu gusturi variate, obiecte care prin manipulare produc sunete diverse etc.
- Lasati-l sa isi plimbe manutele prin orez, malai, faina, boabe de fasole etc – orice fel de materiale, lichide sau solide, cu texturi, culori, mirosuri si consistente diferite (evident, sub supravegherea unui adult, pentru a nu introduce in gurita ce nu trebuie!). Nu va temeti ca se murdareste, folositi eventual o pelerina din material plastic, si lasati copilului bucuria de a explora nestingherit.
- Folositi ocazia jocului si explorarii pentru a descrie verbal ceea ce vede si simte copilul in acel moment, ajutandu-l astfel sa isi dezvolte un vocabular bogat.
- Folositi fiecare rutina a zilei (baita, mancatul, plimbarea etc) pentru a o transforma intr-o ocazie de joc si explorare: ne jucam cu diverse obiecte in cada (care plutesc, care se scufunda, care se uda sau nu, paie cu care puteti sufla in spuma etc), pipaim cu manutele diferite alimente cand mancam (chiar daca bucataria dumneavoastra va arata ingrozitor la final), studiem florile, iarba, copacii cand ne plimbam, le atingem, le mirosim, le descriem etc
- Urmariti care sunt interesele de moment copilului si mulati-va activitatile de invatare pe acestea. Nu fortati copilul sa faca ceea ce este evident ca nu il intereseaza in acel moment. Daca insistati ca cel mic sa faca numai ce vreti dumneavoastra si cand vreti dumneavoastra, veti avea in curand un copil demotivat, plin de frustrari, care nu isi va dori decat sa fie lasat in pace.
- Pe masura ce copilul isi dezvolta limbajul, puneti-i intrebari simple la care va poate raspunde. De exemplu, cum este apa? (uda). Cum este mierea? (dulce) etc
- Pentru toate acestea nu este nevoie sa cheltuiti sume semnificative cumparand jucarii scumpe, care nu folosesc la nimic (sau la foarte putin), de care copilul se va plictisi oricum repede. Puteti improviza folosind materiale care va sunt la indemana in gospodarie: ambajale de tot felul, textile, lichide colorate, alimente etc. Important este sa fiti creativi si sa stiti ce urmariti sa obtineti.
- Nu uitati cat de importanta este si dezvoltarea limbajului, si cum puteti ajuta copilul mic sa isi dezvolte capacitatile de comunicare.
Publicat de: KidSpots