Despre TRIPLE P

Despre TRIPLE P - Positive Parenting Program

Triple P – Positive Parenting Program este unul dintre cele mai eficiente programe de parenting din lume. Se numara printre putinele programe bazate pe evidente provenite din cercetari stiintifice continue.

Dezvoltat de psihologul clinician Professor Matt Sanders si colegii sai de la University of Queensland Australia, Triple P a fost testat de mii de familii in ultimii 30 de ani. Mai mult de 90 de studii si incercari internationale au demonstrat ca acest program frunctioneaza indiferent de cultura, statut socio-economic si in structuri familiale diferite.

Triple P este construit pentru a oferi parintilor abilitatile de care au nevoie pentru a creste copii si adolescenti sanatosi si increzatori in sine, si pentru a construi relatii de familie puternice. Triple P nu le spune parintilor cum sa-si creasca copiii. Mai degraba, le ofera parintilor strategii simple si practice pe care le pot adapta pentru a se potrivi mai bine cu propriile lor valori, credinte si nevoi. Astfel, beneficiile sunt semnificative si pe termen lung.

Copiii care cresc intr-un mediu de parenting pozitiv au mult mai multe sanse de a-si dezvolta abilitatile necesare pentru a performa bine la scoala, a lega prietenii si a se simti bine in legatura cu propria lor persoana”, spune Professor Sanders.

De asemenea, acesti copii au mult mai putine sanse de a dezvolta probleme comportamentale sau emotionale pe masura ce cresc. Similar, parintii care utilizeaza abilitatile de parenting pozitiv se simt mult mai competenti si mai siguri pe sine in legatura cu modul in care fac fata vietii de zi cu zi a familiei lor. Ei sunt de asemenea mai putin stresati, mei putin deprimati sau depresivi si au mult mai putine conflicte cu partenerii lor in privinta aspectelor legate de cresterea copiilor.

Triple P este special pentru ca nu merge pe principiul “one size fits all” (o masura pentru toate). Este un sistem care ofera gradual, pe nivele crescande de complexitate, suportul necesar pentru diferitele nevoi ale parintilor. Astfel incat parintii pot alege orice intre a participa la un curs de parenting sau a primi consiliere individuala.

Unii parinti au nevoie doar de o usoara atingere a Triple P, doar de cateva idei care sa ii ajute sa-si organizeze mai bine rutinele zilnice ale copiilor, ca de exemplu ora de culcare, sau sa faca fata unor situatii de indisciplina ocazionale”, spune Professor Sanders. “Dar alti parinti se pot afla intr-o situatie de criza au au nevoie de mai mult  suport, astfel ca Triple P se bazeaza pe ideea ca le ofera parintilor exact cantitatea necesara de ajutor de care au ei nevoie – nici mai mult, nici mai putin.”

A fi parinte este cel mai dificil job pe care fiecare dintre noi il va avea vreodata in viata lui, si este de asemenea job-ul pentru care suntem cel mai putin pregatiti”, spune Professor Sanders.

Prin cresterea accesibilitatii informatiilor de parenting, crestem probabilitatea ca parintii sa caute sis a accepte ajutorul nostru. Oferind suportul Triple P este ca si cum am imuniza comunitatea. Pregatim parintii, facem familiile mai fericite si prevenim problemele inainte ca acestea sa se intample.”

Triple P este acum folosit in peste 25 de tari, printre care USA, UK, Scotia, Irlanda, Wales, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Belgia, Suedia, Germania, Japonia, Iran, Hong Kong, Singapore, Olanda, Curacao, Elvetia si Romania. A fost tradus deja in peste 17 limbi.

Triple P a castigat numeroase recunoasteri si premii internationale, inclusiv Australian Heads of Government National Violence Prevention Award, iar Professor-ul Sanders a devenit consultant al World Health Organisation and the Council of Europe si al guvernelor din tari precum UK, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Elvetia, Japonia si Iran.

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.