Despre TRIPLE P

Despre TRIPLE P - Positive Parenting Program

Triple P – Positive Parenting Program este unul dintre cele mai eficiente programe de parenting din lume. Se numara printre putinele programe bazate pe evidente provenite din cercetari stiintifice continue.

Dezvoltat de psihologul clinician Professor Matt Sanders si colegii sai de la University of Queensland Australia, Triple P a fost testat de mii de familii in ultimii 30 de ani. Mai mult de 90 de studii si incercari internationale au demonstrat ca acest program frunctioneaza indiferent de cultura, statut socio-economic si in structuri familiale diferite.

Triple P este construit pentru a oferi parintilor abilitatile de care au nevoie pentru a creste copii si adolescenti sanatosi si increzatori in sine, si pentru a construi relatii de familie puternice. Triple P nu le spune parintilor cum sa-si creasca copiii. Mai degraba, le ofera parintilor strategii simple si practice pe care le pot adapta pentru a se potrivi mai bine cu propriile lor valori, credinte si nevoi. Astfel, beneficiile sunt semnificative si pe termen lung.

“Copiii care cresc intr-un mediu de parenting pozitiv au mult mai multe sanse de a-si dezvolta abilitatile necesare pentru a performa bine la scoala, a lega prietenii si a se simti bine in legatura cu propria lor persoana”, spune Professor Sanders.

“De asemenea, acesti copii au mult mai putine sanse de a dezvolta probleme comportamentale sau emotionale pe masura ce cresc. Similar, parintii care utilizeaza abilitatile de parenting pozitiv se simt mult mai competenti si mai siguri pe sine in legatura cu modul in care fac fata vietii de zi cu zi a familiei lor. Ei sunt de asemenea mai putin stresati, mei putin deprimati sau depresivi si au mult mai putine conflicte cu partenerii lor in privinta aspectelor legate de cresterea copiilor.”

Triple P este special pentru ca nu merge pe principiul “one size fits all” (o masura pentru toate). Este un sistem care ofera gradual, pe nivele crescande de complexitate, suportul necesar pentru diferitele nevoi ale parintilor. Astfel incat parintii pot alege orice intre a participa la un curs de parenting sau a primi consiliere individuala.

“Unii parinti au nevoie doar de o usoara atingere a Triple P, doar de cateva idei care sa ii ajute sa-si organizeze mai bine rutinele zilnice ale copiilor, ca de exemplu ora de culcare, sau sa faca fata unor situatii de indisciplina ocazionale”, spune Professor Sanders. “Dar alti parinti se pot afla intr-o situatie de criza au au nevoie de mai mult  suport, astfel ca Triple P se bazeaza pe ideea ca le ofera parintilor exact cantitatea necesara de ajutor de care au ei nevoie – nici mai mult, nici mai putin.”

“A fi parinte este cel mai dificil job pe care fiecare dintre noi il va avea vreodata in viata lui, si este de asemenea job-ul pentru care suntem cel mai putin pregatiti”, spune Professor Sanders.

“Prin cresterea accesibilitatii informatiilor de parenting, crestem probabilitatea ca parintii sa caute sis a accepte ajutorul nostru. Oferind suportul Triple P este ca si cum am imuniza comunitatea. Pregatim parintii, facem familiile mai fericite si prevenim problemele inainte ca acestea sa se intample.”

Triple P este acum folosit in peste 25 de tari, printre care USA, UK, Scotia, Irlanda, Wales, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Belgia, Suedia, Germania, Japonia, Iran, Hong Kong, Singapore, Olanda, Curacao, Elvetia si Romania. A fost tradus deja in peste 17 limbi.

Triple P a castigat numeroase recunoasteri si premii internationale, inclusiv Australian Heads of Government National Violence Prevention Award, iar Professor-ul Sanders a devenit consultant al World Health Organisation and the Council of Europe si al guvernelor din tari precum UK, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Elvetia, Japonia si Iran.

… cititi mai multe pe www.triplep.net

Avantajele TRIPLE P


Foarte practic si aplicabil imediat

Triple P este foarte practic. Cuprinde un pachet complex de cunostinte de parenting in parcele de informatie compacte, exprimate simplu astfel incat orice parinte sa le inteleaga si sa le implementeze pentru rezultate rapide si incurajatoare.

Sistemul implica rutine usor de urmat care de obicei le solicita parintilor sa faca schimbari mici care produc diferente mari in comportamentul copiilor, imbunatatind in acelasi timp starea de bine a parintilor. Foarte mult din eficienta acestui sistem sta in faptul ca – desi este bazat si construit pe dovezi stiintifice – strategiile Triple P sunt usor de inteles.

Parte din atractivitatea Triple P consta in faptul ca este foarte practic si aplicabil imediat – adresand aspecte specifice care sunt reale si intalnite in viata de zi cu zi a tuturor parintilor; spre exemplu problemele la culcare, crizele de afect, comportamenle problematice din timpul meselor, la cumparaturi sau in vizita la prieteni, relationarea cu fratii sau alti copii, facutul temelor si o lista lunga de multe alte probleme ale familiilor.

De asemenea, programul ofera solutii specifice pentru diferite grupe de varsta si diferite etape de dezvoltare a copiilor – de exemplu: autonomia comportamentului alimentar, utilizarea toaletei, tranzitia catre scoala, prieteniile, temele pentru acasa, managementul emotiilor, relationarea cu copiii de aceeasi varsta si socializarea.

Sistemul ofera parintilor o gama larga de strategii si nivele de interventie, concepute si structurate pentru a satisface rapid si efficient cele mai presante nevoi individuale ale parintilor. “Cantitatea minima de interventie eficienta” ajuta la obtinerea impactului maxim in timpul cel mai scurt si cu costurile cele mai mici.

Potrivit pentru fiecare parinte

Cei trei “P” din triple P vin de la Programul de Parenting Pozitiv.

In timp ce sistemul este foarte eficient pentru reducerea comportamentelor problema, mai mult de jumatate din cele 17 strategii ale sale sunt focusate pe dezvoltarea de relatii pozitive, atitudini, abilitati si disciplina. Chiar si atunci cand se focuseaza pe comportamente specifice, Triple P ii invata pe parinti principii generale de parenting care pot fi aplicate cu succes si in alte situatii. Scopul sistemului este de a preveni aparitia comportamentelor problematice in familie, scoala si comunitate, si crearea unui mediu familial care ii incurajeaza pe copii sa-si atinga potentialul.

Triple P ii ajuta pe parinti sa inteleaga modul in care functioneaza famillia lor si sa utilizeze modul in care deja gandesc, simt, comunica si actioneaza intr-ul fel nou, care sa le dezvolte increderea in sine, abilitatile de parinte si relatiile de familie, contrubuid astfel la propria stare de bine.

Triple P ii ajuta pe parinti:

 • Sa creeze un mediu familial stabil, suportiv, armonios
 • Sa-si invete copiii abilitatile de acer au nevoie pentru a se intelege unii cu altii
 • Sa rezolve intr-un mod pozitiv, consistent si decisive comportamentelor problematice care ar putea aparea
 • Sa incurajeze comportamentele care le plac
 • Sa aiba asteptari realiste fata de copiii lor si fata de sine
 • Sa aiba grija de ei insisi ca parinti

“Imi doresc doar sa stiu daca fac ceea ce trebuie ….”

Fiecare  are o opinie! Cu atat de multe sfaturi si informatii, cateodata contradictorii, este de inteles de ce parintii se simt cateodata stresati in legatura cu capabilitatile lor parentale.

Din fericire, Triple P pune punct confuziei si ofera strategii clare si simple de a rezolva problemele si mai ales de a preveni aparitia acestora.

 • Imaginati-va ca va puteti petrece intr-un mod placut timpul si energia pe care le pierdeti cu rezolvarea problemelor de comportament ale copiilor
 • Imaginati-va ca aveti o viata de familie cu rutine clare, organizate, si reguli pe care toata lumea le cunoaste si le respecta
 • Imaginati-va ca puteti gasi un echilibru intre munca si familie fara grija si stress constant
 • Imaginati-va ca aveti o familie armonioasa, cu foarte putine conflicte cu copiii
 • Imaginati-va ca va simtiti sigur ca abilitatile dumneavoastra de parinte ofera copilului cel mai bun start in viata

….

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.