De ce au copiii nevoie de teme pentru acasa?

De ce au copiii nevoie de teme pentru acasa?

Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii si adolescenti

Inainte de a discuta despre cum iti poti motiva copilul sa-si faca temele pentru acasa, este bine sa-l ajuti sa intelega de ce sunt atat de importante aceste teme pentru el. Daca reusesti sa il convingi ca beneficiul este in primul rand al lui, si nu al tau, ca parinte, sau al profesorului care i le-a dat, ai castigat deja o batalie importanta.

In primul rand, de ce dau profesorii teme pentru acasa? Temele ii pot ajuta pe elevi:

 • Sa inteleaga mai bine si sa practice informatiile primite la clasa
 • Sa se pregateasca pentru a intelege mai bine informatiile pe care le vor primi in ziua urmatoare
 • Sa invete cum sa foloseasca diferite resurse pentru a aprofunda un anumit subiect (carti, articole, informatii de pe internet etc)
 • Sa exploreze subiecte care nu pot fi acoperite in timpul dedicat lor la scoala
 • Sa integreze informatii primite din mai multe surse pentru a-si extinde cunoasterea intr-un anumit subiect

In plus, temele ii pot ajuta pe elevi sa-si dezvolte obiceiuri corecte de studiu si o atitudine pozitiva, mai exact:

 • Sa-si exerseze tehnicile si abilitatile de invatare independenta, care le vor folosi mai tarziu, ca adulti
 • Sa-si dezvolte auto-disciplina si responsabilitatea, abilitati extrem de utile pentru managementul timpului si respectarea termenelor-limita (oare nu sunt acestea importante mai tarziu, la locul de munca, in indeplinirea diverselor proiecte ?)

Practic, temele ii ajuta pe copii sa isi planifice timpul, sa isi stabileasca obiective, sa isi organizeze informatiile si sa isi duca la bun sfarsit responsabilitatile, toate acestea fiind un exercitiu de dezvoltare a abilitatilor de viata necesare mai tarziu. Cum ne putem imagina ca un copil care nu este in stare sa se organizeze pentru a-si face temele va putea deveni, mai tarziu, un manager de succes sau un profesionist de renume? Sau, cel putin, sa-si rezolve intr-un mod eficient problemele de zi cu zi?

Este important sa le explicam copiilor motivele pentru care temele de “azi” sunt importante pentru succesul lor de “maine”. Iata cum poti face acest lucru:

 • Poarta o discutie libera cu copilul tau pe aceast subiect. Intreaba-l de ce crede el ca sunt importante temele si la ce ii folosesc. Incearca sa-l ghidezi catre ideile enumerate mai sus.
 • Pentru o intelegere mai usoara, povesteste-i copilului tau cu ce te ocupi tu si cum iti planifici activitatile, facand permanent o paralela cu activitatea lui scolara. Si tu ai un “sef” care iti traseaza sarcini, asa cum “doamna” ii da lui teme pentru acasa.
 • Fa-l sa inteleaga ca scoala este “locul lui de munca”, si planificati impreuna activitatile pentru fiecare zi.
 • Intreaba-l in fiecare seara cum a fost “ziua lui de munca”, ce a mers bine si ce nu, lauda-l pentru realizarile lui si ofera-i sprijinul tau pentru aspectele care i s-au parut dificile. Discutati impreuna care ar fi solutiile posibile la problemele lui.
 • Povesteste-i pe scurt cum a fost ziua ta de munca, astfel incat sa inteleaga ca este normal sa existe zile mai bune si zile mai proaste, dar important este ca obiectivele sa fie atinse
 • Si, cel mai important, asigura-l ca esti alaturi de el in fiecare zi pentru a-l ajuta sa reuseasca.

Publicat de: SuntParinte.ro

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.