Jucariile de care au nevoie copiii
Monica Bolocan - psiholog copii
Vorbeam intr-un articol anterior despre opinia ca “prea multe jucarii strica”, concluzia fiind ca, de fapt, numarul de jucarii devine o problema atunci cand inlocuieste atentia si dragostea parintilor sau cand jucariile sunt folosite ca moneda de schimb in motivarea copiilor.
Copiii care traiesc la tara nu au nevoie de prea multe jucarii. Natura le ofera suficiente oportunitati de stimulare a simturilor si a creativitatii, iar contactul cu animalele le imbogateste sufletul cu emotii pozitive. Cele mai frumoase amintiri le avem de la tara, de la bunici, cand ne tavaleam in iarba, ne cataram in pomi dupa fructe si construiam casute din bete, pietre si frunze. Am convingerea ca – daca ar avea posibilitatea – orice copil de la oras ar alege sa traiasca la tara, renuntand cu usurinta la mormanul de jucarii din apartamentul de la bloc.
Parcurile si locurile de joaca special amenajate din oras nu sunt echivalente cu joaca libera in natura de la tara. Copilul este ingradit de reguli (“Nu calca pe iarba”; “Nu rupe florile”, “Nu te murdari”), iar contactul fizic cu elementele naturale este redus (calca pe asfalt, se catara pe jucarii de plastic, se joaca in spatii inchise, cu aer conditionat, ferit de lumina soarelui si de adierea vantului). Practic, creierul copilului este privat de stimularea de care are nevoie pentru a se dezvolta normal, asa cum a fost proiectat. In consecinta, micutii nostri sunt intr-o cautare continua de stimulare, avand nevoie de elemente noi pentru a-si satisface nevoia naturala de a experimenta prin toate cele sase simturi. Tocmai din aceste motive, copilul prins in capcana vietii moderne de la oras are nevoie de jucarii variate care sa ii imbogateasca universul sarac care il inconjoara. Limitat de cei patru pereti ai camerei, copilul nu isi poate consuma energia si se plictiseste, jucariile fiind, de cele mai multe ori, singura solutie salvatoare. Pentru aceasta, jucariile trebuie sa satisfaca urmatoarele criterii:
- Sa fie variate. Spre exemplu, in loc de doi ursuleti la fel, poti alege unul mare si unul mic care pot fi folositi in joc ca mama si pui
- Sa fie versatile, adica sa poata fi desfacute si refacute sau sa aiba elemente componente ce pot fi recombinate pentru a obtine ceva nou
- Sa fie de dimensiuni mici pentru a putea fi usor manevrate de copil si folosite impreuna cu alte jucarii sau materiale diverse
- Sa reprezinte obiecte si personaje reale pentru a-i permite copilului sa isi exerseze abilitatile practice (ex: gatit, reparat, construit etc)
- Sa fie simple si sa coste putin. Jucariile complicate cu multa “tehnologie” inglobata in ele dureaza doar pana se strica, apoi sunt complet inutile.
Este bine sa nu lasi la indemana copilului toate jucariile deodata. Poate fi coplesitor, iar copilul ajunge sa se plictiseasca repede de ele. Tine jucariile in cutii de depozitare pe cat posibil grupate pe categorii si lasa-l pe copil sa aleaga cu ce vrea sa se joace la un moment dat. Copiii au “perioade” de interes pentru anumite activitati si jucarii, ca de exemplu “perioada dinozaurilor”, “ferma de animale”, “casuta papusii” etc, asa ca este bine sa tii cont de aceste perioade pentru a lasa la indemana jucariile potrivite sau chiar pentru a face mici cadouri. Cu siguranta ca micutul tau sa ve bucura extrem de mult sa primeasca un magarus de plastic tocmai atunci cand camera lui s-a transformat in ferma animalelor. In felul acesta, ii vei dovedi ca simti ce il intereseaza si stii de ce anume are nevoie.
Atunci cand copilul inventeaza jocuri, ofera-i si alte materiale ajutatoare (spre exemplu recipienti de plastic, cutiute goale, bucatele de lemn, materiale textile etc). O cutie mare de carton se poate transforma intr-o casuta minunata, mai ales daca il ajuti pe copil sa o decupeze si decoreze corespunzator si chiar sa ii picteze peretii. Cu o bucata de panza si doua scaunele poti face un cort minunat! Invatand sa isi creeze propriile jucarii din materiale de baza, copilul va fi mai creativ si mai putin dependent de jucariile clasice. Astfel, cu bani putini si un gram de imaginatie, ii poti oferi copilului tau Universul de care are nevoie pentru a se juca cu placere.
Ce tipuri de jucarii nu ar trebui sa lipseasca?
Atunci cand cumperi jucarii, gandeste-te la utilitatea lor pentru etapa de dezvoltare a copilului dar si la stimularea jocului impreuna cu alti copii. Alege jucarii simple, mici, care pot fi ulterior folosite in combinatie cu alte jucarii sau materiale, sau pe cele versatile care pot fi transformate, desfacute si refacute, stimuland astfel creativitatea copiilor. De asemenea, sunt necesare jucariile care dezvolta abilitatile motorii: coordonarea, echilibrul, dexteritatea, precizia. Pentru copiii mai mari de 6 ani sunt necesare jocurile de echipa care stimuleaza gandirea strategica si logica, gestionarea unor resurse, abilitatile de comunicare si negociere.
Iata cateva recomandari de jucarii si materiale care nu ar trebui sa lipseasca din “trusa” copilului mic:
- Bi/Tricicleta, trotineta, role, mingii de diferite dimensiuni
- Jucarii care se pot dezasambla si re-asambla usor
- Puzzle si Lego
- Jucarii care permit imitarea activitatilor adultului (gatit, construit, reparat, croit), casute si piese de mobilier pentru papusi, jucarii reprezentative pentru meseriile de baza (doctor, pompier, politist etc), mijloace de transport si figurine umane
- Papusi mici care pot fi imbracate, jucarii care reprezinta animale, insecte, fructe si legume
- Materiale de baza (hartie, plastilina, lut, vopseluri etc), bucatele de lemn de diferite dimensiuni, sfori de diferite lungimi, piese colorate de diferite forme si marimi, materiale de texturi diferite, cutii goale si recipienti de diferite dimesiuni etc
- Jocuri cu litere si cifre
- Instrumente muzicale
Ce sa faci cand s-au strans prea multe jucarii?
Cand ai doi sau mai multi copii si foarte multi prieteni care atunci cand vin in vizita aduc … jucarii, este normal ca la un moment dat sa nu mai ai unde le depozita. Iata cateva sugestii utile pentru a-ti face viata mai usoara si, in acelasi timp, a lasa copilului placerea de a se bucura de acestea:
- Roteste - ascunde o parte din jucarii si lasa-I pe copil sa le “regaseasca” dupa cateva saptamani
- Schimba – organizeaza impreuna cu prietenii care au copii de aceeasi varsta intalniri in care copiii sa isi ofere la schimb jucarii. Cu aceasta ocazie, isi vor exersa si abilitatile de persuasiune si negociere.
- Doneaza – stabileste impreuna cu copilul tau care sunt jucariile de care se poate lipsi si pe care sa le ofere unor copii care au nevoie de ele.
Publicat de: KidSpots