Cum spui nu bunicilor
Monica Bolocan, psiholog pentru copii
Bunicii sunt o parte importanta din viata copilului, si a familiei in general. Ei reprezinta legatura cu trecutul si asigura transmiterea valorilor culturale si a traditiilor intre generatii. In plus, bunicii sunt mult mai disponibili pentru a-si petrece timpul cu nepotii, mai rabdatori si mai toleranti in relatia cu acestia. O familie fara bunici e o familie fara trecut. In toate povestile, legendele si obiceiurile romanesti intalnim bunicii, rolul lor in educatia copiilor fiind important. Toate povestile la gura sobei sunt spune de bunici …
Problemele in stabilirea rolului bunicilor in viata copilului intervin cel mai frecvent atunci cand:
- Parintii si bunicii locuiesc impreuna si apar conflicte intre membri familiei, care se rasfrang si asupra copiilor
- Exista discrepante majore intre principiile de crestere a copiilor utilizate de bunici si cele agreate de parinti. Cele mai frecvente dispute apar pe tema disciplinarii copiilor, mai exact in legatura cu metodele de recompensare si penalizare. De asemenea, au loc frecvent discutii pe tema rasfatului si a dezvoltarii autonomiei copiilor in privinta responsabilitatilor lor zilnice
- Bunicii submineaza autoritatea parintilor sau incearca sa castige afectiunea copiilor in detrimentul parintilor
Pentru a evita situatiile conflictuale intre parinti si bunici in privinta cresterii copiilor, este important ca parintii:
- Sa stabileasca reguli clare de comportament si metode de disciplinare (recompensare si penalizare) pe care toti cei implicati (parinti si bunici) sa le aplice consecvent. Este chiar util ca regulile sa fie scrise si comunicate periodic atat bunicilor cat si copiilor, iar parintii sa monitorizeze aplicarea lor
- Sa traseze sarcini clare bunicilor si sa nu ii responsabilizeze sau implice pe acestia in aspectele care ii depasesc. Spre exemplu, bunicii pot ajuta in aspectele “administrative” de zi cu zi (deplasari, cumparaturi, etc), insotirea copiilor la si de la scoala sau alte locuri unde acestia isi petrec timpul (sala de sport, parc, etc)
- Sa stabileasca rutine zilnice clare (masa, somn, activitati) si sa urmareasca respectarea acestora de catre bunici.
Atunci cand apar dispute sau chiar conflicte intre parinti si bunici, acestea nu trebuie sa aiba loc in prezenta copiilor, ci separat, si, prin “negociere”, discutiile sa se finalizeze cu stabilirea de catre toti cei implicati a principiilor comun agreate de crestere a copiilor.
Publicat de: MAMI. RO