Cum sa motivezi copilul sa citeasca
Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii si adolescenti
Intr-o lume dominata de gadget-uri, cititul unei carti este o activitate din ce in ce mai putin atractiva nu numai pentru copii. Cati dintre noi, adultii, mai apucam sa mai rasfoim paginile unei carti? Cu atat mai mult pentru micutii nostri lectura este de-a dreptul plictisitoare comparativ cu dinamica vizuala a universului virtual. Iata cum iti poti ajuta copilul sa (re)castige iubirea pentru carti:
- Creaza-i oportunitatea de a citi prin stabilirea unei rutine zilnice.
Orice abilitate se imbunatateste prin practica, prin exersarea ei in mod consecvent. Copiii accepta mult mai usor ideea de a face ceva ce nu le place daca stiu dinainte cand se va intampla si cat va dura. Predictibilitatea le da senzatia de control. Prin urmare, poti concepe impreuna cu copilul tau un orar zilnic de activitati, care sa includa si un moment de lectura (altul decat facutul lectiilor la Comunicare), pe care sa il afisezi la loc vizibil. Daca refuza sa citeasca singur, citeste impreuna cu el. Momentul poate fi sub forma unui joc, spre exemplu, tu citesti cu voce tare si el urmareste cu degetelul pe carte, sau tu citesti un rand, el pe urmatorul etc.
- Transforma cititul intr-un moment placut petrecut impreuna, cu mami sau tati. Este important sa il lasi pe el sa aleaga cartea sau textul pe care vrea sa il citeasca, sau ii poti oferi tu cateva optiuni din sfera lui de interese (spre exemplu, un text despre masini daca este pasionat de acestea). In plus, creeaza o atmosfera cat mai placuta, cititul nu inseamna neaparat sa stai pe scaun la birou! Poti amenaja un “colt de lectura” pe gustul lui, cu o lampa vesela (cu lumina variabila) si un fotoliu fantezie confortabil. Cititul nu trebuie asociat neaparat cu ideea de “a face lectii”, si de aceea este bine sa stabilesti o rutina separata pentru citit. La inceput, ii ceri sa citeasca cu voce tare, in timp ce tu il asculti, apoi va citi in gand si iti va povesti ulterior ce a citit. Atmosfera trebuie sa fie ceva gen “la gura sobei”. Ai grija sa nu il critici si sa nu il intrerupi permanent pentru a-l corecta, nu faceti lectii! Evident, nu trebuie sa faci o obsesie din a citi, totul trebuie sa se intample firesc, natural, in ritmul propriu al copilului. Este un moment de relaxare!
- Este bine sa discuti cu copilul tau despre ce a citit. Roaga-l sa iti povesteasca cu cuvintele lui despre ce este vorba, ce lucruri noi a aflat. Lamuriti impreuna cuvintele pe care nu le-a inteles. Si acest moment poate fi transformat intr-un joc, spre exemplu cititi amandoi aceeasi poveste, apoi faceti un concurs: cine povesteste mai frumos! Aveti voie chiar sa “imbogatiti” povestea, sau sa va completati unul pe altul in timp ce povestiti (ca si cum v-ati pasa stafeta). Te asiguri in acest fel ca va acorda atentie continutului lecturii, va intelege si va memora elementele cheie. Aceste abilitati sunt extrem de importante in procesul de invatare!
- Nu conditiona cititul nici de rasplata nici de pedeapsa (ex: “daca citesti, ai voie pe tableta, daca nu, iti iau tableta”). Aceste metode, desi aparent eficiente pe termen scurt, nu construiesc motivatia interna pentru a citi, adica lectura de dragul lecturii. Cand rasplata sau pedeapsa vor disparea, se va duce si dorinta de a citi.
- Ajuta-l pe copilul tau sa descopere singur beneficiile cititului, sa invete sa se bucure de aceasta activitate. Faptul ca stie mai multe, ca iti poate povesti, tie sau altcuiva, despre ce a citit, il va ajuta sa aiba o stima de sine crescuta. Poti folosi orice ocazie, orice moment al zilei pentru a evidentia avantajele de a citi: mergeti pe strada si cititi reclamele, sau meniul la restaurant, anunturile din ziare, subtitrarea unui film, email-ul de la un prieten, o informatie interesanta pe internet etc.
- Ofera propriul tau exemplu, citind si la randul tau carti, interesandu-te de carti, pretuindu-le, mergand prin librarii, rasfoind reviste care te intereseaza. Copilul trebuie sa te vada cu o carte in mana, bucurandu-te de ea, relaxandu-te, daca vrei sa fii credibil atunci cand ii spui ca cititul e important.
- Este foarte important mesajul pe care il atasezi ideii de a citi. Spre exemplu, cand ii spui copilului ceva de genul “daca nu citesti vei ajunge sa ….”, atasez o emotie negativa acestei activitati. Adica citim de frica sa nu ajungem “de rasul lumii”. La fel, este gresit sa-i spun copilului ceva de genul “ Nici mie nu mi-a placut sa citesc, dar ce sa fac ? am strans din dinti, am mai mancat si bataie si uite unde am ajuns!”. Cu alte cuvinte, cititul e un chin pe care trebuie sa-l rabzi.
Calculatorul si tableta nu inseamna doar jocuri, sunt o sursa de informare. Foloseste-le impreuna cu copilul tau pentru a afla ce il intereseaza. Invata-l sa se informeze! Este o abilitate de viata extrem de importanta.
Publicat de: Acasa.ro