Cum sa ii invatam pe copii sa fie cumpatati

Cum sa ii invatam pe copii sa fie cumpatati

Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii

Trebuie sa recunoastem ca majoritatea oamenilor traiesc guvernati de nevoia de “a avea”. Chiar si atunci cand apare un copil, el vine insotit de o lista lunga de lucruri pe care “trebuie” sa le procuram si de care toate site-urile specializate ne spun ca avem absoluta nevoie. Toate etapele dezvoltarii copilului sunt conditionate de “must-have”-uri de tot felul (obiecte, hainute, jucarii, gadgeturi etc.) pe care constatam, ulterior, ca, de fapt, le-am folosit foarte putin.

Cumva, toate generatiile anterioare au reusit sa isi creasca urmasii si fara multitudinea de nimicuri cu care se straduiesc din greu comerciantii sa ne umple existenta. Si, totusi, au supravietuit si au evoluat intr-un mod miraculos.

In lumea in care se nasc copiii nostri, avem posibilitatea de a obtine orice foarte usor si rapid, dintr-o mare – si excesiva – varietate de optiuni. Copiii nostri STIU deja ca, intre “a-ti dori” si “a avea” este de multe ori doar un click distanta.

Desigur, nu este necesar sa cadem in extrema minimalismului pentru a scapa de sentimentul de vinovatie generat de imboldurile noastre consumeriste inutile, dar, totusi, este bine sa constientizam cand este bine sa ne oprim.

Cum i-am putea feri pe copiii nostri de capcana consumerismului? Iata cateva idei (lista este deschisa):

 • Shopping_for_Kids_1Fii tu insuti cumpatat. Uita de cuvantul “reduceri” si renunta la a-ti mai cumpara obiecte personale de care nu ai absoluta nevoie. Daca trebuie sa iti schimbi neaparat garderoba, evita sa mergi cu copilul la “shopping”. Timpul petrecut cu copilul (si asa putin) trebuie umplut cu activitati relevante si cu adevarat importante pentru voi.
 • Promoveaza ideea ca, daca ceva este disponibil si usor de obtinut, nu este neaparat necesar. Fii critic (in mod justificat) in fata reclamelor si comenteaza-le impreuna cu copilul. Ajuta-l sa constientizeze atunci cand este manipulat in scopuri comerciale, lasandu-i totusi dreptul de a fi informat corect. Gandirea critica este un “must have” al zilelor noastre (voi reveni intr-un alt articol cu sfaturi pentru dezvoltarea gandirii critice la copii).
 • Arata copilului ca te bucuri pentru experientele traite (emotiile tale, ceea ce simti, ceea ce vezi sau auzi, relatiile cu ceilalti) si nu pentru obiecte. Atunci cand copilul iti vede pe fata bucuria de a merge la shopping la mall, ii transmiti mesajul ca fericirea este acolo, printre rafturile cu haine.
 • Ajuta-ti copilul sa isi dezvolte hobby-uri simple si necostisitoare alaturi de tine. Spre exemplu, daca esti un mare sportiv, natura iti ofera posibilitati nelimitate de miscare fara a fi nevoie sa investesti in echipamente scumpe.
 • Vorbeste-i copilului despre simplitate si invata-l sa aprecieze lucrurile simple. Poti spune: “Am observat ca sifonierul meu este plin de haine pe care nu am timp sa le port, asa ca pentru o perioada nu-mi voi mai cumpara nimic. Cu banii ramasi putem merge intr-o excursie, ce zici?”. Lauda-l atunci cand observi ca face si el la fel.
 • Atunci cand copilul insista sa ii cumperi o jucarie scumpa, fa cu el o lista de lucruri pe care le-ar putea face cu suma echivalenta.
 • grocery-shopping-with-kidsMergi cu copilul la cumparaturile obisnuite (ex: produse alimentare, obiecte de stricta necesitate) cu lista facuta de acasa. Discutati despre necesitatea fiecarei cumparaturi. Invata-l sa se informeze si sa aleaga cu grija produse de calitate si sanatoase, chiar daca sunt mai scumpe.
 • Socoteste banii cheltuiti pe mancarea aruncata si discuta cu copilul despre solutiile pe care le aveti pentru a evita risipa. Ai grija sa nu se simta vinovat pentru ca nu a mancat toate iaurturile inainte sa expire.
 • Fa periodic ordine in casa impreuna cu copilul si pune de o parte lucrurile pe care nu le folositi. Doneaza obiectele inutile catre cei care au nevoie de ele.
 • Ofera cadouri simbolice, facute de mana ta, si pune accent pe experientele traite impreuna. O zi de nastere petrecuta cu cortul, la munte, sau la pescuit va fi cu siguranta mult mai reusita decat una la mall.
 • Nu in ultimul rand, ai grija sa aplici aceste sfaturi cu moderatie si bun simt, fara a deveni obsesiv sau avar.

Publicat de: Kidspots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.