Cum sa evitam dependenta copiilor de tehnologie

Cum sa evitam dependenta copiilor de tehnologie

Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii si adolescenti

Cel mai probabil, un adolescent tipic al zilelor noastre are, in acest moment, conturi personale pe cel putin doua retele de socializare, acces la internet de pe telefon, tableta si calculator, si, fireste, acces nelimitat la televizor. De cele mai multe ori, copilul este conectat simultan la cel putin doua din aceste mijloace de comunicare si informare: in timp ce schimba mesaje pe telefon cu colegii, isi instaleaza pe calculator ultimele update-uri la jocuri sau urmareste la televizor serialul preferat. Si toate acestea, desigur, in timp ce isi face temele sau – in cel mai bun caz – in timpul asa-zis “liber”, cand creierul lui ar trebui sa se oxigeneze si sa se odihneasca.

Este usor de inteles ca, in aceste conditii, vorbim atat despre o suprasolicitare a unui sistem nervos in dezvoltare, inca mult prea fragil la influentele factorilor externi,  cat si de riscul de instalare a dependentei de aceasta stimulare excesiva (despre semnele dependentei de calculator la copii cititi aici). Cum putem evita aceasta situatie lasand, in acelasi timp, dreptul copilului de a fi “in pas” cu lumea digitalizata in care traieste? Specialistii in dependenta de tehnologie ne ofera cateva sfaturi extrem de utile (sursa: www.livescience.com si www.huffingtonpost.com ):

  1. plasati calculatorul (desktop) intr-un loc “public” din casa (spre exemplu, in sufragerie si nu in camera sau biroul copilului). Este destul de inconfortabil pentru un adolescent, spre exemplu, sa navigheze liber si nelimitat pe internet atunci cand simte in spate privirea “grijulie” a unui parinte.
  2. stabiliti un interval orar zilnic (sau o zi din week-end) in care niciun membru al familiei sa nu aiba acces la tehnologie. Puteti folosi acest timp pentru “timpul special” sau pentru alte activitati gospodaresti sau sportive. Incercati sa faceti ca acest timp sa fie cat mai placut si mai atractiv pentru copil, astfel incat sa fie resimtit ca o alternativa mult mai buna comparativ cu tableta.
  3. eliminati internetul wireless si reveniti la optiunea clasica cu “fir”. In felul acesta, aveti control deplin asupra accesului copilului la internet. Stabiliti un program zilnic pe ore in care fiecare membru al familiei sa aiba acces, pe rand, la singura resursa comuna de internet din casa.
  4. nu permiteti copilului sa se retraga in camera lui pentru a se relaxa “digital”. Cereti-i sa stea in preajma dumneavoastra. In camera lui se poate odihni, poate citi, desena sau asculta muzica, daca doreste.
  5. tineti copilul ocupat cu diverse activitati, ideal cu activitati sportive. Un copil obosit fizic dupa o plimbare cu bicicleta va fi mai putin dispus sa isi piarda timpul butonand telefonul sub patura, in timp ce pretinde ca doarme.
  6. stabiliti un loc unde atat copilul cat si adultii din casa sa isi lase telefoanele atunci cand sunt acasa. Nu poate fi nimic atat de urgent incat sa justifice purtarea permanenta in buzunar a telefonului.
  7. oferiti propriul model de comportament si rezolvati-va propria dependenta de gadget-uri. Altfel, ce pretentii puteti avea de la un copil?
  8. parolati accesul la internet si stabiliti filtre pentru a limita accesul la informatie. Nu uitati ca – cel putin pana cand copilul devine major – adultii sunt responsabili.
  9. nu in ultimul rand, amintiti-va tot timpul ca gadget-urile sau internetul sunt doar simple resurse pe care chiar dumneavoastra le-ati achizitionat si le-ati pus la dispozitia copilului, prin urmare aveti deplina putere de decizie asupra acestora.
  10. preluati controlul asupra situatiei pana nu este prea tarziu pentru copil. Granita dintre normalitate si patologie este extrem de fina!

Publicat de: Kidspots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.