Cum ii pregatim pe copii pentru meseriile viitorului
Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii si adolescenti
“Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” Multe raspunsuri oferite astazi de copiii nostri la aceasta intrebare nu vor mai fi valabile peste 20 de ani. Ne punem firesc problema cum sa ii pregatim pentru un viitor nu prea indepartat, dar sigur foarte diferit de ziua de astazi.
Specialistii in stiinta viitorului afirma ca, pana in 2030, multe ocupatii atractive acum vor disparea si vor fi inlocuite de altele. Potrivit acestora, primul lucru la care trebuie sa ne gandim cand ne imaginam viitorul este automatizarea. Este clar: robotii vor face multe din job-urile pe care le avem astazi, in special pe cele care implica operatii de rutina, munci fizice, productie, servicii (inclusiv o parte din serviciile medicale si de educatie) si administratie publica. Pana si o simpla carie dentara ne-ar putea fi rezolvata tot de un robot!
Majoritatea locurilor de munca noi vor fi create in domenii precum programarea (IT), arhitectura, design-ul si, mai ales, ingineria, dar si in cele care tin de comunicarea si educatia on-line. In plus, indiferent de cat de sofisticati vor fi, va fi intotdeauna greu pentru roboti sa ia decizii specific umane, asa ca tot ceea ce implica valori umane superioare si aplicarea unor principii de etica si morala va ramane tot in responsabilitatea omului.
Puteti consulta AICI un studiu foarte interesant din care puteti extrage multe alte concluzii (sursa: Future of Jobs Survey, World Economic Forum).
Sunt multe discutii despre eficienta sistemului actual de invatamant de a forma oameni pentru meseriile viitorului si nu putine sunt vocile care sustin ca nici pentru prezent nu sunt pregatiti. Nu voi intra intr-o astfel de polemica intrucat am invatat ca este mai bine sa actionezi decat sa te plangi si sa incepi schimbarea cu tine in loc sa o pretinzi la nesfarsit de la un “sistem”, oricare ar fi acesta. Nimic nu ne opreste pe noi, ca parinti, sa le oferim copiilor educatia pe care credem ca nu o primesc la scoala. Chiar si cu resursele pe care le avem astazi la indemana ii putem ajuta sa isi deschida ochii si mintea!
Plecand de la cele citite in studiul mentionat mai sus, am incercat sa fac un rezumat mult simplificat al celor mai importante competente pe care le vor solicita meseriile viitorului, indiferent de domeniul de activitate. Iata la ce concluzii am ajuns deocamdata (lista este inca deschisa):
- Abilitati de comunicare scrisa, competente de inteligenta sociala si emotionala necesare relationarii la distanta cu oameni din alte culturi
- Gandire critica, necesara selectarii rapide si corecte a surselor de informare
- Abilitati de interactiune cu datele (inclusiv identificarea, analiza si gestionarea eficienta a acestora)
- Spirit autodidact
- Curiozitate si creativitate, flexibilitate in gandire
- Abilitatile analitice, matematice, tehnice si vizuo-spatiale
- Cunoasterea cel putin a unei limbi de circulatie internationala (engleza)
O alta analiza interesanta pe aceasta tema (inclusiv o lista mult mai detaliata de competente) gasiti in studiul disponibil aici: Future Work Skills, Institute for the Future for the University of Phoenix Research Institute.
Voi reveni in alte articole cu informatii noi pe aceasta tema dar si cu resurse educationale utile.