Cum calmezi un copil furios sau agresiv

Cum calmezi un copil furios sau agresiv

Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii si adolescenti

Atunci cand un copil este agresiv, reactia imediata a adultilor este extrem de importanta. Cand furia este sentimentul care a generat acest comportament, readucerea copilului intr-o stare emotionala normala este prioritatea numarul 1. Urmatoarea abordare este eficienta pentru copiii mici:

  1. retrageti-va cu copilul intr-un loc linistit, departe de stimulul care i-a starnit furia. Daca nu este posibil, reduceti la minim stimularea din spatiul in care va aflati: inchideti televizorul, reduceti intensitatea luminii, indepartati-va de alte persoane sau alti copii din incapere. Toate aceste masuri sunt menite sa favorizeze o conectare emotionala buna cu copilul.
  2. asezati-va pe podea sau cumva la nivelul copilului astfel incat sa stabiliti un contact vizual de la acelasi nivel si sa nu il priviti de sus. Adoptati o atitudine suportiva dar ferma, fiti foarte calmi si afisati o mimica intelegatoare, incarcata de compasiune.
  3. Lasati cateva secunde copilul sa isi manifeste furia, privindu-l cu intelegere. Spuneti cu voce joasa, aproape in soapta, ceva de genul “Vad ca esti foarte suparat si imi pare rau, ma faci si pe mine sa fiu trista. Sunt aici langa tine sa te ajut sa te linistesti”. Daca acesta loveste, prideti-i cu delicatele mainile sau picioarele, incercati sa il imbratisati si spuneti la fel de calm si de incet: “doare cand lovesti si nu te pot lasa sa faci asta, lasa-ma mai bine sa te tin in brate”.
  4. Imaginati-va ca creati cu bratele un cerc de siguranta si incercati sa mentineti cu blandete copilul in acel cerc, absorbind toata emotia pe care o varsa, lasandu-l sa se exprime, sa scoata toata furia, oferindu-i in schimb calm si intelegere. Pastrati consecvent aceasta atitudine oricat ar dura episodul de agresivitate al copilului si oricat de mult s-ar opune. Atentie! Atitudinea pe care o aveti si emotia pe care o exprimati conteaza mai mult decat cuvintele.

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.