Copilul tau incepe Gradinita la toamna? Afla cum il poti pregati

Copilul tau incepe Gradinita la toamna? Afla cum il poti pregati

Monica Bolocan - psiholog pentru copii

Inceperea gradinitei este un moment important in viata copilului tau, fiind unul dintre primele examene ale vietii. Spun aceasta intrucat, de foarte multe ori, abia dupa integrarea in colectivitate devin vizibile nu numai deficientele in educatia copilului, dar mai ales eventualele intarzieri in dezvoltarea lui. Relationarea cu alti copii si, mai ales, respectarea regulilor de grup sunt o adevarata provocare pentru copiii care nu au apucat sa isi dezvolte corespunzator competentele necesare. Nu putini sunt si aceia care accepta greu separarea de mama, chiar si pentru perioade scurte, si traiesc momentul despartirii de dimineata ca pe o drama.

Care sunt avantajele integrarii in Gradinita?

In general, Gradinita aduce o schimbare in bine a copilului, vizibila in scurt timp pentru intreaga familie. Micutul devine mai comunicativ, dezvoltandu-si vocabularul. Isi imbunatateste capacitatea de concentrare a atentiei, invata sa relationeze adecvat cu alti copii, sa se conformeze normelor vietii de grup, sa inteleaga si sa respecte instructiunile din ce in ce mai complexe ale unui adult. In plus, achizitioneaza intr-un mod organizat conceptele de baza (ex: forme, culori, marimi etc), isi antreneaza functiile principale ale gandirii (comparatii si diferente, categorizari, analogii etc) si incepe sa isi exerseze abilitatile pregrafice, de desenat, care stau la baza competentelor de scris-citit de mai tarziu. Nu in ultimul rand, copilul incepe sa devina independent: se imbraca si dezbraca singur, mananca fara ajutor, merge la toaleta si se spala pe manute etc. Acesta este un capitol important la care multi copii sunt deficitari, urmare a stilului parental hiperprotectiv din primii 2 – 3 ani de viata. Acesti copii prezinta riscul de a se adapta mai greu momentului inceperii gradinitei, fiind pusi dintr-o data in situatia de a face singuri o multime de lucruri cu care nu au fost obisnuiti.

Iata cum iti poti pregati copilul pentru inceperea gradinitei:

  1. Obisnuieste-l, treptat, sa se separe de persoanele de care este foarte atasat si langa care a stat aproape in permanenta (in special de mama). De obicei copiii cu temperament inhibat sau introvertit, care sunt, in general, mai retinuti si precauti, au tendinta de a manifesta semnele unei anxietati de separare odata cu inceperea gradinitei. Ei au nevoie de timp pentru a se obisnui cu o situatie noua, si sunt adesea coplesiti de expunerea prelungita la stimulare senzoriala complexa (zgomot, lumina puternica, agitatie, multe persoane si lucruri noi, cerinte simultane etc), avand tendinta de a se retrage si de a obosi mai usor.

Daca ai un copil cu un astfel de profil, incepe prin a-l duce cate o ora pe zi la diverse cursuri si activitati pentru copii, unde sa stea fara tine. Daca si o ora este mult, lasa-l doar cat suporta el, fie si 10 minute, si creste treptat intervalul de separare. Da-i voie sa ia cu el jucaria preferata, si fii aproape, fara sa te vada. In cazul in care face o criza de plans si e de nepotolit, arata-te pentru cateva secunde pana se calmeaza. Amana putin cate putin momentul “reaparitiei”. Copilul va intelege ca nu a ramas singur pe lume, chiar daca nu te vede, si se poate baza pe tine. Important este sa nu renunti. Daca este posibil, du-l chiar la Gradinita la care l-ai inscris, pentru a se obisnui cu mediul si persoanele de acolo. Ia in calcul varianta de program scurt din toamna. Pentru inceput, este mai bine putin decat deloc.

  1. Reorganizeaza rutina zilnica astfel incat copilul sa se obisnuiasca din timp cu programul de tip Gradinita, mai exact: trezitul de dimineata la ora fixa, orele de masa si de somn, activitati de invatare in care sa stea pe scaunel, alternate cu activitati de miscare in care sa urmeze o serie de 2-3 instructiuni simultane.
  2. Responsabilizeaza copilul pentru a invata sa aiba singur grija de el: imbracat si dezbracat, folosirea tacamurilor la masa, spalat, folosirea toaletei, etc. Daca micutul nu a renuntat inca la scutec, ai o vara la dispozitie pentru a-l ajuta.
  3. Daca nu stai bine la capitolul disciplina, este momentul sa faci putina ordine. Stabileste reguli clare de comportament si fii consecvent in a le aplica. Invata-l sa ceara voie, sa astepte, sa asculte pana la capat ce ii ceri (cu conditia sa fii scurt si la obiect), sa imparta cu altii jucariile, sa spuna “multumesc” si sa isi ceara scuze cand greseste. Altfel, copilul va face cu greu fata cerintelor stricte de la gradinta si va fi frustrat, neintelegand de ce, dintr-o data, nu mai poate face numai ce vrea el.
  4. Asigura-te ca micutul detine un set minim de cunostinte de baza legate de cunoasterea si intelegerea mediului in care traieste, mai exact: concepte si categorii principale (forme, culori, animale, insecte, alimente, elemente ale naturii, momentele zilei, anotimpuri, litere, cifre, obiecte si instrumente uzuale, meserii, activitati, emotii etc), directii si pozitionari relative (dreapta, stanga, sus, jos, langa, dedesubt, in spate, deasupra etc), dimensiuni (mare, mic, lung, scurt, adanc, inalt, gros, subtire etc). Este adevarat ca va invata si la Gradinita toate acestea, insa ii va fi mult mai usor daca este familiarizat cu ele de acasa, si va avea mai multa incredere in el.
  5. Citeste-i povesti sau poezii scurte, cu poze multe, urmarind cu degetul pe carte in timp ce copilul priveste. Cere-i sa ti le repovesteasca dupa imagini, sau pune-i tu intrebari legate de ce i-ai citit. Ajuta-l sa tina corect creionul, sa coloreze respectand conturul, si sa copieze forme simple dupa tine sau dupa model. Invata-l sa modeleze forme simple din plastilina, sa completeze puzzle-uri simple sau sa construiasca diverse obiecte din piese mici (gen Lego). Pune-i muzica si danseaza cu el pe ritm, cerandu-i sa te imite.

Daca in ciuda eforturilor tale copilul are dificultati in a se adapta unui program si a face aceste activitati, este posibil sa fie vorba despre o intarziere in dezvoltare pe una sau mai multe din cele 6 arii importante: autonomie personala, limbaj si comunicare, motricitate, competente emotionale, sociale si cognitive. In astfel de cazuri, fara o interventie adecvata si sustinuta, integrarea la Gradinita va fi dificila.

Publicat de : SfatulParintilor

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.