Copilul nu retine nimic din ce a citit? Afla de ce

Copilul nu retine nimic din ce a citit? Afla de ce

Monica Bolocan, psiholog clinician pentru copii

“Ii cer sa imi citeasca lectia de cateva ori si, cand il intreb, nu mai stie nimic!”. Sau “Aseara l-am ascultat la lectie dupa ce a citit-o si stia tot, iar azi, la scoala, parca i s-a sters memoria cu buretele!”. Va suna familiar? Acestea sunt doar cateva exemple de plangeri ale parintilor care apeleaza la sprijinul unui psiholog pentru a intelege de ce copilul lor are dificultati de a invata ceea ce citeste, in ciuda faptului ca abilitatile sale de citit sunt bune. Iata care sunt cele mai frecvente cauze care duc la aceasta situatie:

  • Unii copii au dificultati in a intelege sensul celor citite, chiar daca reusesc sa citeasca textul corect. Prin urmare, acesti copii au probleme in a retine informatia citita si nu o vor putea povesti, ulterior, cu propriile cuvinte. Ei pot avea o memorie imediata buna a celor citite (exprimata printr-o redare “mecanica”, cuvant-cu-cuvant, a textului) care poate induce in eroare parintii, acestia fiind convinsi ca al lor copil “stie lectia”. Parintii vor constata cu surpriza ca, ajuns la scoala sau dupa cateva zile, copilul nu mai este in stare sa isi aminteasca aproape nimic. Acest lucru se intampla din cauza ca cititorul nu a inteles sensul celor citite, astfel ca intre informatia noua si cea deja memorata nu s-au creat conexiuni care sa asigure asezarea acesteia in memoria de lunga durata. Cea mai buna masura a comprehensiunii lecturii este daca un copil poate reda ce a citit cu propriile cuvinte, ca si cum ar povesti o intamplare traita personal. De asemenea, atunci cand copilul poate citi cu intonatia corecta un text, inseamna ca intelege ceea ce citeste. Modulatia corecta a vocii si respectarea semnelor de punctuatie sunt semne ca sensul celor citite este “internalizat”. Cand copilul citeste textul “ca un robotel”, sau ca o masina de decodat litere, cu singuranta ca nu pricepe nimic!
  • Copiii care au un vocabular insuficient dezvoltat au aceasta problema, a comprehensiunii (intelegerii) textului citit. Atunci cand cele mai multe dintre cuvintele citite sunt “noi” pentru copil, este normal ca intregul sa nu capete sens. Este aproape ca si cum ar citi intr-o limba straina.
  • In alte cazuri, copilul nu poate retine (memora) aproape nimic din cele citite, nici macar daca este intrebat imediat dupa ce a citit. In aceste situatii este foarte probabil sa vorbim despre un deficit de atentie sau, mai corect spus, un deficit al memoriei de lucru (despre memoria de lucru si importanta acesteia in invatare cititi aici).
  • Nu de putine ori, copilul nu are abilitati metacognitive suficient dezvoltate. Cu alte cuvinte, in timp ce citeste, o parte din resursele sale cognitive nu sunt alocate pentru a organiza informatia citita si a construi o “harta mentala” a acesteia. Aceasta se intampla fie pentru ca resursele sale cognitive sunt limitate, fie pentru ca actul cititului nu s-a automatizat, iar copilul isi aloca toate resursele cognitive pe decodarea literelor si pe corectitudine si fluenta, pierzand din vedere continutul.
  • De multe ori insa, anxietatea copilului - amplificata de presiunile si criticile celor din jur - este cauza principala a dificultatilor de invatare ale acestuia, copilul fiind, practic, intr-un blocaj emotional. Nu putem exclude nici dezinteresul copilului pentru cele citite sau pentru a invata, in general.

Toate aceste cazuri necesita o evaluare psihologica atenta pentru a fi corect abordate. Pentru a putea stabili cum poate fi ajutat un copil, este foarte important de analizat daca acesta intelege ce a citit, dar nu poate retine (memora), sau pur si simplu nu intelege sensul celor citite. Aceasta presupune o evaluare atenta a abilitatilor de invatare ale copilului (atentie, memorie de lucru, comprehesiune, capacitatea de intelegere a instructiunilor complexe, vocabularul si capacitatea de exprimare verbala etc).

Voi reveni in articolele viitoare cu sfaturi pentru imbunatatirea abilitatilor de intelegere a textelor citite.

Publicat de: Kidspots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.