Copilul in primul an de viata: sfaturi de parenting pozitiv

Copilul in primul an de viata: sfaturi de parenting pozitiv

Monica Bolocan - psiholog pentru copii

Primul zambet, primii pasi si primele cuvinte sunt doar cateva din reperele critice ale dezvoltarii copilului in primul an de viata. In aceasta perioada extrem de importanta, copiii trec printr-o anumita succesiune de etape – denumite repere critice in dezvoltare – in achizitionarea abilitatilor motorii, a limbajului, a jocului, a comportamentului, a competentelor emotionale si de socializare. In primul an, bebelusii invata sa isi focuseze vederea, sa asculte si sa inteleaga ce li se spune, sa exploreze, sa caute si sa gaseasca obiecte din mediul care ii inconjoara. In plus, invata sa recunoasca persoanele familiare si sa aiba incredere in acestea, aceasta fiind baza pentru abilitatile sociale de mai tarziu. Modul in care parintii interactioneaza, se joaca si raspund nevoilor bebelusului are un impact major asupra dezvoltarii tuturor acestor abilitati.

Cum iti poti ajuta bebelusul sa se dezvolte armonios in primul an de viata:

  • Vorbeste-i direct, spune-i pe nume si priveste-l in ochi
  • Imita-l atunci cand scoate diferite sunete, apoi priveste-l si asteapta o reactie de la el, apoi continua jocul
  • Citeste-i poezioare scurte, cu rime simple, sau fredoneaza cantecele vesele pentru copii; poti, in acest timp, sa ii apuci manutele si sa “bati ritmul” cu ele, sau sa te joci cu piciorusele lui pe ritm. Simtul ritmului este o componenta extrem de importanta in dezvoltarea abilitatilor de invatare
  • Joaca-te si stimuleaza-l atunci cand e odihnit si alert. Fii atent/a la semnele de oboseala si evita suprastimularea copilului
  • Distrage-i atentia cu o alta jucarie sau activitate atunci cand vrei sa il faci sa renunte la ceva; nu este inca varsta potrivita pentru a-i tine “predici”
  • Lasa-l sa exploreze dupa bunul plac, avand grija la siguranta lui. Nu ii impune tu ce, cum si cand sa faca. Bebelusul stie mai bine de ce anume are nevoie. Vorbeste-i in timp ce exploreaza si incurajeaza-l. Lauda-l ori de cate ori isi atinge “tinta” (spre exemplu, se intinde dupa o jucarie)
  • Poarta-l in brate si arata-i obiectele din jur, descriindu-le verbal. Lasa-l sa le atinga si sa le miste. Arata-i cum functioneaza.
  • Fa-i gimnastica si masaj, adecvate varstei lui. Sfaturile unui specialist te-ar putea ajuta. Dezvoltarea motorie este esentiala in primul an de viata.
  • Nu uita un principiu important in dezvoltare: abilitatile simple stau la baza abilitatilor complexe. Seteaza-ti asteptarile si adapteaza-ti sprijinul oferit copilului dupa acest principiu.

Publicat de: REGINA MARIA - reteaua privata de sanatate

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.