Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bbscro/public_html/psiholog-pentru-copii.ro/wp-config.php on line 94
Copiii invata din greseli. Monica Bolocan, psiholog copii

Copiii invata din greseli

Copiii invata din greseli

Monica Bolocan, psiholog pentru copii si adolescenti

Ca parinti, avem frecvent tendinta de a-i feri pe copiii nostri de greseli, cu scopul de a-i proteja. Fiecare parinte isi doreste – undeva in adancul sufletului – ca micutul lui sa nu simta niciodata in viata gustul amar al esecului. Vrem ca el sa reuseasca in tot ce isi propune, sa fie lider, sa aiba succes profesional, sa fie inconjurat de prieteni si o familie frumoasa. Si, desigur, sa fie sanatos si fericit. Din pacate, viata nu este intotdeauna asa. Sau, mai bine spus, nu este aproape niciodata asa. O simtim chiar noi, cu totii, pe pielea noastra. Asadar, cum ii pregatim pe copii pentru viata? Cum ii invatam sa accepte ca succesul si esecul fac parte in egala masura din viata noastra de zi cu zi si ca cel mai important, de fapt, este sa nu renunte?

A gresi este perfect uman, insa nu intotdeauna invatam din greselile noastre sau ale altora (dovada ca, la scara personala sau sociala, le repetam!). Studiile arata ca noi toti, inclusiv copiii nostri, invatam cel mai mult din propriile greseli.

In consecinta, in educarea copiilor nostri este important nu numai sa le oferim oportunitati cat mai variate de a asimila informatii si a-si exersa abilitati, dar si sa le oferim ocazia de a experimenta si a gresi in contexte de viata naturale, firesti, mai putin structurate sau ghidate. Trebuie sa evitam sa punem peste viata copiilor nostri un clopot de sticla, frumos branduit, si sa-i mai lasam sa se mai loveasca si singuri cu capul de pragul de sus, macar din cand in cand.

Cum il poti ajuta pe copilul tau sa accepte ca e normal sa greseasca si, mai ales, sa invete din propriile greseli:

  • Creeaza-i contextul pentru a experimenta neingradit de reguli, lasandu-l sa se joace liber, cu alti copii, in medii cat mai variate (in fata blocului, in parc, la tara, acasa). In acelasi timp, joaca libera cu alti copii este si ocazia cea mai buna pentru a-si exersa abilitatile de comunicare si socializare, si a se descoperi pe sine.
  • Lasa-l sa isi rezolve singur disputele si conflictele cu alti copii, fara a interveni tu pentru mediere (desigur, cu exceptia situatiilor in care se ajunge la violenta fizica). Daca vine plangand la tine pentru ca nu a obtinut ce a vrut, intai calmeaza-l apoi discuta cu el pentru a-l ajuta sa inteleaga unde a gresit si cum ar fi putut proceda altfel.
  • Nu te repezi sa il corectezi imediat sau sa ii spui cum sa faca atunci cand vezi ca procedeaza gresit (la joaca, la teme etc). Asteapta sa termine, si apoi discuta cu el lasandu-l sa descopere singur – cu minim de ajutor din partea ta – cum ar fi putut face mai bine
  • Evita sa faci tu in locul lui pentru a-i arata cum se face mai bine. Lasa-l pe el sa incerce pana reuseste. Da-i doar cateva indicii atunci cand vezi ca s-a blocat
  • Lauda-i efortul depus si nu neaparat reusita. Spre exemplu, atunci cand incerca de mai multe ori sa faca ceva si nu reuseste, arata-te multumit de efortul lui si asigura-l ca esti convins ca va reusi data viitoare
  • Apreciaza ori de cate ori recunoaste ca a gresit. In fond, o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata, nu? Asa il ajuti sa invete sa isi asume responsabilitatea pentru propriile greseli.
  • Incurajeaza-l sa isi descopere singur greselile (spre exemplu, atunci cand isi face lectiile) si felicita-l atunci cand le-a gasit. Inseamna ca a invatat cum se face.
  • Cand il ajuti, focuseaza-te pe gasirea de solutii alternative si nu pe greseli
  • Povesteste-i despre greselile tale, consecintele acestora si solutiile pe care le-ai gasit

Publicat de: KidSpots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.