Comportamentul opozitionist la copii

Comportamentul opozitionist la copii

Patru directii de actiune pentru parinti

Monica Bolocan, psiholog pentru copii si adolescenti

Vorbeam in articolul precedent despre manifestarile opozitionismului provocator la copii, acestea fiind de obicei prezente inca de la varste fragede. Spre deosebire de opozitionismul firesc al varstelor mici, cel “problematic” include manifestari comportamentale mult mai intense, persistente si, nu de putine ori, bazate pe un temperament dificil combinat cu un stil de parenting neadecvat.

Astfel, ajuns la varsta scolara, copilul cu opozinionism provocator isi dezvolta si consolideaza un pattern (schema) de comportamente sfidatoare atat fata de parinti cat si fata de alti adulti, inclusiv cadre didactice, si manifestari agresive (verbale sau fizice) fata de ceilalti copii (voi detalia intr-un articol viitor care sunt cele mai grave semne de opozitionism la copilul de varsta scolara). Din acest moment, opozitionismul devine un bulgare de zapada care se rostologoleste si creste, devenind din ce in ce mai greu de oprit. Ce este de facut pentru a nu ajunge in acest punct critic?

Cercetarile conduc catre concluzia ca sunt patru directii importante de actiune. Parintii au nevoie sa invete cum:

1. sa reactioneze imediat si cat mai devreme la manifestarea comportamentelor nedorite ale copilului, plecand de la simple “obraznicii” pana la nesupunere, agresivitate si comportamente anti-sociale. Este mai usor de tinut sub control un opozitionism care pare a avea origini temperamentale (“copilul dificil”) atunci cand este oprit “din fasa” si parintii sunt consecventi in a lua atitudine fata de comportamentele opozitioniste. Pentru aceasta, parintii trebuie sa stabileasca reguli clare de comportament pe care sa le sustina printr-o combinatie echilibrata de metode de disciplinare: recompense si penalizari (time-out, consecinte logice sau naturale precum pierderea privilegiilor, etc).

2. sa isi analizeze periodic propriul stil de parenting pentru a identifica acele reactii si comportamente cu efect de intarire (pozitiva sau negativa) a comportamentelor opozitioniste ale copilului. Acest proces este denumit “analiza functionala a comportamentului” si este bine sa aiba loc sub indrumarea unui specialist intrucat de cele mai multe ori parintilor le lipseste gradul de obiectivare si detasare necesar pentru a ajunge la concluzii corecte in ce priveste propria atitudine si propriul comportament (suntem cu totii in mod natural subiectivi, mai ales cand suntem implicati emotional in situatie). Pentru a avea o idee generala despre cum sa va pregatiti pentru o analiza functionala, cititi articolul “Disciplinarea copiilor: 5 intrebari importante”. Greselile cele mai frecvente pe care le fac parintii sunt: cerinte gresit formulate si, deci, ineficiente, disciplinare inconsecventa si mai ales disproportionata fata de faptele comise (in consecinta, generatoare de frustrari pentru copil), monitorizare insuficienta a comportamentului copilului si insuficiente experiente pozitive de relationare cu copilul.

3. sa isi construiasca o relatie apropiata cu copilul. Aceasta este baza pentru o disciplinare eficienta, intrucat in absenta unei relationari pozitive adecvate nu functioneaza nicio tehnica de disciplinare, oricat de perfect aplicata. Pentru o ghidare generala, puteti consulta articolul “10 sfaturi de Parenting Pozitiv”.

4. sa reduca sau chiar sa elimine factorii stresori din mediul copilului, mai exact acei factori cunoscuti a fi generatori de comportamente opozitioniste la copii. Unii stresori pot fi evidenti: familii dizarmonice, certuri si agresivitate intre membri familiei, persoane cu dezechilibre afective gen anxietate si depresie, alte tulburari psihice sau boli cronice care reduc capacitatea adultilor de a acorda suficienta atentie unui copil, familii numeroase, extinse, care locuiesc in acelasi spatiu etc. Alti stresori sunt insa ascunsi: copilul petrece prea mult timp la televizor sau calculator vizionand programe cu un continut agresiv, poate avea o dieta dezechilibrata, tulburari de somn, probleme de sanatate diverse si rutine zilnice instabile.

Publicat de: KidSpots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.