Comportamentele problematice la copii

Comportamentele problematice la copii

10 sfaturi utile pentru reducerea comportamentelor - problema

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Daca ai un copil intre 5 si 10 ani care inca nu a invatat cum sa isi gestioneze si sa isi exprime corect emotiile negative intr-un mod acceptabil social, iata 10 sfaturi utile pentru imbunatatirea abilitatilor de comunicare functionala si reducerea comportamentelor problematice. Este necesar a fi mentionat ca aceste sfaturi nu functioneaza atunci cand copilul are o intarziere in dezvoltare sau sufera de o tulburare (afectiva, de comportament, disfunctie neurologica etc), de aceea primul pas care trebuie parcurs este de a avea o evaluare corecta a situatiei.

  1. Intocmeste o lista cu comportamentele cele mai problematice pe care doresti sa le schimbi si care se datoreaza modului deficitar in care copilul comunica cu ceilalti, isi face intelese sentimentele, nevoile si intentiile (trei comportamente sunt suficiente, pentru inceput).
  2. Analizeaza fiecare comportament din punct de vedere al contextului in care se intampla: ce s-a intamplat inainte (ce anume a dus la aparitia comportamentului), cum s-a manifestat copilul, ce s-a intamplat dupa (cum au reactionat cei din jur, cum a reactionat copilul la reactia lor). Completeaza aceasta aceasta analiza pentru mai multe incidente pentru a putea identifica corect ce anume determina si ce anume sustine sau incurajeaza manifestarea comportamentelor problematice. Pentru mai multe detalii, citeste “5 intrebari importante inainte de disciplinarea copiilor.”
  3. Nu tine discursuri de morala atunci cand copilul este intr-o stare emotionala dezorganizata. Creierul lui rational nu functioneaza in acest moment. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa fii calm, sa il protejezi pentru a nu se lovi sau accidenta si sa astepti sa isi revina fara a ceda cerintelor lui. Daca tu reusesti sa fii calm, va prelua si el de la tine aceasta stare. In cazul in care si tu te lasi prada emotiilor negative, rezulta reteta perfecta pentru esec in comunicare.
  4. Stai de vorba cu copilul pentru a intelege de la el ce anume il supara, ce simte in momentul in care manifesta un comportament problematic. Aceasta discutie trebuie sa aiba loc intr-un mediu relaxat, atunci cand copilul este linistit si a iesit de sub imperiul emotiilor. Stabileste impreuna cu el cum s-ar fi putut comporta altfel decat a facut-o. Exerseaza comportamentul de inlocuire (similar cu o reconstituire a unei fapte). In functie de situatie, ofera-i ce iti cere doar atunci cand se comporta civilizat.
  5. Atunci cand copilul repeta comportamentul problematic, reaminteste-i ca ai stabilit impreuna cu el alte comportamente / reactii alternative, si cere-i sa se comporte asa cum ati agreat. Recompenseaza-l atunci cand se conformeaza.
  6. Lauda-l ori de cate ori se comporta corect. Despre cand si cum sa iti lauzi copilul poti citi in articolele “Laude pentru copii: cand, cat si pentru ce?” si “Cum sa ne laudam copiii?”
  7. Stai zilnic de vorba cu copilul tau pentru a afla de la el ce a facut in ziua respectiva, ce l-a suparat si ce l-a bucurat, si cum ar fi putut proceda altfel pentru a evita situatiile neplacute.
  8. Analizeaza impreuna cu copilul starile emotionale ale celorlalte persoane / copii cu care el interactioneaza, mai ales daca a avut o altercatie cu cineva. Ajuta-l sa isi inteleaga atat emotiile proprii, cat si pe ale celorlalti. Identifica impreuna cu el comportamente si reactii alternative care ar putea ajuta in acele situatii. Exersati-le impreuna (joc de rol). Cere-i sa joace alternativ atat rolul propriu cat si al “celuilalt” pentru a-l face sa inteleaga cum este “sa te pui in pielea altuia”.
  9. Discuta cu copilul care sunt asteptarile tale de la el din punct de vedere comportamental. Stabileste o lista de “reguli ale casei” pentru care negociati recompense si pedepse (este de preferat ca recompensele sa fie non-materiale iat pedepsele sa fie de tip consecinta logica sau naturala). Afiseaza lista la loc vizibili si discuta regulile in fiecare zi cu copilul. Aplica recompensele si pedepsele fara exceptie, asa cum ati stabilit impreuna.
  10. Acorda atentie copilului ori de cate ori iti cere si planifica-ti zilnic cel putin 30 de minute de activitati placute impreuna cu el. Si – fara exceptie – fii consecvent!

Publicat de: Kidspots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.