Capcane de parenting

Capcane de parenting

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Cand simtiti, ca parinti, ca ati epuizat toate metodele de a-l face pe copil sa va asculte si sa se comporte adecvat, sunteti in pericolul de a cadea intr-o capcana de parenting. “Capcanele” sunt principiile sau credintele de disciplinare care stau la baza actiunilor si reactiilor noastre. De obicei, sentimentul parintesc de descurajare si neputinta, acompaniat de o stare accentuata de nervozitate, se instaleaza atunci cand deja ati intrat intr-un cerc vicios de greseli de disciplinare a copilului. Daca trebuie sa tipati, sa amenintati sau sa pedepsiti ca sa fiti ascultati, daca va contraziceti frecvent cu celalalt parinte in legatura cu comportamentul copilului si va indoiti adesea de propria capacitate de a fi parinte, ganditi-va ca ati cazut intr-o capcana de parenting. Iata care sunt cele mai frecvente:

  1. Capcana criticismului implica “lupte de putere” frecvente si inutile intre parinte si copil, finalizate cu critici care escaladeaza adesea in amenintari, tipete si pedepse (izolarea copilului, umilirea acestuia si chiar lovirea lui). Furia parinteasca pusa in cuvinte si gesturi se intoarce inzecit impotriva celui care a generat-o prin accentuarea resentimentelor si ostilitatii copilului, dovada ca actele de indisciplina se repeta. Daca aceste scene au loc frecvent, este momentul sa incercati alte metode de disciplinare. Este clar ca nu ati reusit sa castigati respectul copilului.
  2. Capcana ignorarii. De obicei, cand copilul se comporta adecvat, parintii “isi vad de ale lor”, ignorand-ul pe acesta. Daca lucrurile merg bine, nu ne mai deranjam sa observam aceasta situatie. In consecinta, copilul recurge adesea la comportamente neadecvate care atrag imediat atentia si prezenta parintilor. Un principiu fundamental de parenting pozitiv este acela de a acorda atentie si a recompensa comportamentele pe care vrem sa le vedem cat mai des (intarire pozitiva).
  3. Capcana “pentru binele copilului” apare atunci cand parintii considera ca trebuie sa se sacrifice pentru fericirea copilului lor, indiferent ce inteleg prin sacrificiu. Cititi aici mai multe despre parintii care se sacrifica pentru copiii lor. Rezultatul este o stare de nefericire si un sentiment permanent de frustrare, si de o parte si de cealalta, care afecteaza profund relatia intre parinti si copii. Copiii isi doresc sa aiba parinti fericiti, care stiu sa aiba grija de ei insisi inainte de a avea grija de cei din jur.
  4. Capcana parintelui perfect intervine atunci cand parintii isi propun sa fie perfecti in loc sa fie competenti. Perfectiunea consuma foarte multe resurse interioare si duce intotdeauna catre autocritica, frustrare si nefericire intrucat, prin definitie, este aproape imposibila. Parintii perfecti nu mai au timp sa fie si parinti fericiti pentru ca nu se pot relaxa si bucura niciodata cu adevarat de relatia cu copilul lor.

Sursa: Parenting TRIPLE P

Publicat de: Kidspots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.