Abilitatile de viata la copii
Despre cum sa ai un copil descurcaret si autonom.
Monica Bolocan, psiholog pentru copii si adolescenti
In primul rand, ce sunt abilitatile de viata?
Conform OMS (Organizatiei Mondiale a Sanatatii), abilitatile de viata sunt definite ca abilitati psihosociale necesare unui comportament pozitiv si adaptativ necesar persoanei pentru a face fata eficient cerintelor si provocarilor vietii de zi cu zi.
Abilitatile de viata sunt, in general, grupate in trei categorii mari: abilitati cognitive de analiza si utilizare a informatiei, abilitati personale pentru managementul eficient al vietii personale si abilitati inter-personale necesare comunicarii si interactiunii cu ceilalti. Tradus in termeni de competente specifice, abilitatile de viata includ: luarea deciziilor, rezolvarea de probleme, managementul stress-ului si emotiilor, negociere, comunicare, relationare interpersonala, influenta, empatie, gandire critica, gandire creativa, asertivitate, managementul timpului si resurselor.
Copiii au nevoie sa invete cum sa faca fata evenimentelor de viata imprevizibile fie de la scoala, fie din viata personala sau cea de familie. Dincolo de oferirea educatiei, afectiunii si a unei ingrijiri corespunzatoare, parintii sunt datori sa isi echipeze copiii cu abilitatile necesare de a face fata singuri vietii intr-un mod eficient. Intr-o lume din ce in ce mai complexa, cu provocari atat reale cat si virtuale, castigarea autonomiei personale si dezvoltarea gandirii critice sunt esentiale. Pentru a nu fi doar simpli receptori si detinatori de informatii sau cunostinte, copiii trebuie sa invete cum sa utilizeze bagajul de cunostinte primite intr-un mod practic si mai ales critic, in contexte diferite si independent de prezenta sau ghidarea oferita de un adult.
Pentru a usura conceperea si punerea in practica a unui program de dezvoltare a abilitatilor de viata pentru copii, am regrupat aceste competente necesare vietii in sapte mari categorii:
- Abilitati de autonomie personala
- Abilitati practice si de gestionare eficienta a resurselor
- Abilitati de securitate personala, autoaparare si evitarea riscurilor
- Abilitati de supravietuire
- Abilitati de comunicare si relationare sociala
- Inteligenta emotionala
- Pastrarea sanatatii si a echilibrului psihic, inclusiv capacitatea de a face fata eficient conflictelor, stressului si evenimentelor de viata negative
Voi aborda in articolele viitoare fiecare din aceste sapte categorii, oferind parintilor sfaturi practice si informatii utile pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale copiilor.