10 sfaturi de Parenting Pozitiv

10 sfaturi de Parenting Pozitiv

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Daca doresti un “manual de buzunar” pentru a-ti reaminti cele mai importante reguli de parenting, iata 10 sfaturi esentiale bazate pe principiile fundamentate stiintific ale Programului TRIPLE P (Positive Parenting Program) oferite de psihologul clinician si educational Monica Bolocan, practician acreditat TRIPLE P. Aplica-le cu consecventa si vei avea garantat rezultate.

  1. Cand copilul tau vrea sa iti arate ceva, opreste-te din ceea ce faci, intoarce-te catre el si acorda-i atentie. Asculta-l pana la capat, nu il intrerupe si nu il corecta sau critica. Arata interes pentru ceea ce vrea sa iti comunice. Este foarte important sa petreci momente de timp scurte si cat mai frecvente facand impreuna cu copilul ceva ce lui ii place foarte mult.
  2. Ofera-i copilului multa atentie fizica: imbratiseaza-l, tine-l de manute, saruta-l, mangaie-l neconditionat de ceea ce face sau spune. Copiii se simt bine sa fie iubiti pur si simplu, fara vreun motiv anume.
  3. Poarta conversatii cu copilul tau despre ceea ce il intereseaza si impartaseste-i din experientele tale de zi cu zi. Ofera-i explicatii pentru lucrurile pe care le faci sau care ti se intampla.
  4. Cand il lauzi pentru un comportament corect pe care iti doresti sa il repete, fii foarte specific. Spune “Multumesc ca ai pus jucariile in cos”. Evita aprecierile generale, gen “Bravo!”.
  5. Copiii au mai multe sanse de a face ceva nepotrivit atunci cand se plictisesc asa ca ofera-i copilului oportunitati variate de a se juca si implica-l in activitati interesante in casa sau afara (citeste si articolul despre Jucariile de care au nevoie copiii)
  6. Educa-ti copilul demonstrand intai tu comportamentul dorit si apoi cerandu-i sa il practice in diverse ocazii. Spre exemplu, vorbiti politicos unii cu altii acasa. Apoi cere-i copilului sa spuna “multumesc” sau “te rog” si lauda-l in mod specific (vezi mai sus la punctul 4) atunci cand este politicos
  7. Stabileste limite clare pentru comportamentul copilului tau. Stai frecvent cu el de vorba despre regulile casei intr-un mod relaxat. Lasa-l sa stie dinainte care vor fi consecintele negative ale incalcarii regulilor stabilite si nu iti lua copilul prin surprindere aplicand pedepse neasteptate atunci cand greseste. Regulile trebuie sa fie putine, clare, potrivite varstei, usor de urmat si formulate pozitiv. Exemplu: “Stai aproape de mine cand suntem la cumparaturi”, “Spala-te pe maini inainte sa mananci” etc
  8. Atunci cand copilul se comporta neadecvat, pastreaza-ti calmul si formuleaza o cerinta scurta si clara de a inceta acel comportament urmata obligatoriu de o cerinta clara si specifica despre ce ai vrea sa faca in schimb. Spre exemplu: “Nu mai arunca jucariile. Joaca-te cu masina pe covor”. Lauda copilul atunci cand raspunde cerintei tale si aplica o consecinta logica sau naturala atunci cand nu raspunde
  9. Stabileste asteptari realiste de la tine si copilul tau. Toti copiii sunt neascultatori si au probleme de comportament din cand in cand. Nu poti fi un parinte perfect si nu exista copil perfect!
  10. Ai grija de tine! Este foarte dificil sa fii un parinte calm si relaxat daca esti stresat, anxios sau depresiv. Gaseste timp pentru tine in fiecare saptamana sa faci ceva ce iti place mult si te relaxeaza. Ai grija de relatia ta de cuplu si nu uita ca, inainte de a fi parinte, esti partener de viata al altui adult.

Publicat de: KidSpots

error: Continutul este protejat la copiere !!! Toate drepturile rezervate - psiholog Monica Bolocan.